| |     latinica | english  
Насловна
Визни режим

Држављанима Аустралије и Новог Зеланда није потребна виза за улазак у Републику Србију за боравак до 90 дана.

За све остале путне исправе, молимо Вас да проверите ВИЗНИ РЕЖИМ да ли Вам је потребна виза за улазак у Републику Србију.

Напомена: Носиоци страних националних пасоша који имају важећу Шенген визу, визу Велике Британије и осталих држава чланица Европске уније или визу Сједињених Америчких Држава, као и за носиоце страних националних пасоша који имају регулисан боравак у државама Шенген зоне, државама чланицама Европске уније или Сједињеним Америчким Државама, могу, без претходне молбе за визу, ући, транзитирати и боравити у Републици Србији до 90 дана током шестомесечног периода, али не прекорачујући датум истека наведених виза или дозволе боравка.

За додатне информације погледајте сајт Министарства Спољних Послова Р. Србије: услови за улазак у Србију

Захтев за издавање визе се може поднети on-line на новом порталу "Welcome to Serbia", коме се приступа преко https://welcometoserbia.gov.rs. Захтеви за малолетну децу се тренутно подносе у Генералном конзулату Р. Србије у Сиднеју личним доласком или поштом, најкасније два месеца пре планираног путовања.

ВИЗА Ц - Транзит и краћи боравак до 90 дана

Виза Ц издаје се за транзит и краћи боравак до 90 дана у периоду од 180 дана, за туристичку, приватну или пословну посету у Р. Србији.

ПОТРЕБНИ ДОКУМЕНТИ:

  1. важећи пасош (паcош мора бити важећи најмање 3 месеца након намераваног датума одласка из Републике Србије, да садржи најмање две узастопне празне странице и који је издат у последњих 10 година);
  2. позивно писмо:
    • за приватну посету – позивно писмо оверено од надлежног органа Републике Србије;
    • за пословну посету – позивно писмо компаније у Србији;
    • за туристичку посету - потврда туристичке агенције о плаћеном аранжману;
    • за дужи боравак - доказ о запошљавању, школовању, спајању породице, обављању верске службе, лечењу или власништву непокрености.
  3. попуњен образац захтева за визу - (PDF);
  4. фотографија (димензија 3.5 х 4.5 цм);
  5. Доказ о боравку у Аустралији (дозвола боравка, радне дозволе, студентске визе).
  6. резервација повратне карте или итинирер (копија возачке дозволе и осигурање уколико се путује аутомобилом);
  7. доказ о поседовању финансијских средстава за боравак у Србији;
  8. здравствено осигурање;
  9. такса за издавање визе у износу од АУД$ 95.00 за визу Ц.

Такса и трошкови издавања визе се плаћају у готовини или банковним чеком, поштанском уплатницом (money order) na ime "Consulate General of the Republic of Serbia".

За подношење захтева личним доласком у конзулату, заказивање термина се врши искључиво путем "онлајн" апликације е-КОНЗУЛАТ

ВИЗА Д - Дужи боравак од 90 до 180 дана

Лица која путују за Србије на дуже од 90 дана, моћи ће да регулишу боравак у Р. Србији подношењем захтева за Визу Д, са неопходном документацијом која подржава захтев за визу. 

Захтев за издавање Визе Д се подноси "on-line" или у конзулату, под следећим категоријама:

1. ЗАПОШЉАВАЊЕ: а) извод о регистрацији правног лица, привредног друштва, спортског клуба, или савеза или предузетника у Р. Србији; б) уговор о раду, уговор о делу, уговор о пословно-техничкој сарадњи, спортском ангажовању или други документ који доказује радно ангажовање странце у Р. Србији.

2. ШКОЛОВАЊЕ, СТУДИРАЊЕ, МЕЂУНАРОДНА РАЗМЕНА УЧЕНИКА И СТУДЕНАТА, СТРУЧНА ПРАКСА, СПЕЦИЈАЛИЗАЦИЈА, НАУЧНО-ИСТРАЖИВАЧКИ РАД: а) потврда о упису у акредитовану основну, средњу или високошколску образовну установу; б) извод о регистрацији правног лица у РС; ц) потврда о организацији стручне праксе и специјализације; д) извод о регистрацији научно-истраживачке организације и уговор закључен са научно-истраживачком организацијом.

3. СПАЈАЊЕ ПОРОДИЦЕ: (супружник је држављанин Р.Србије) а) извод из МКВ, не старији од 6 месеци б) у случају ванбрачне заједнице, уверење о слободном брачном стању, изјаве ванбрачних партнера и оверене изјаве два сведока о заједници партнера, доказ о заједничкој адреси становања, извод из регистра ванбрачних заједница, ако имају заједничко дете - извод из МКР за дете.

4. ОБАВЉАЊЕ ВЕРСКЕ СЛУЖБЕ: а) извод о регистрацији цркве или верске заједнице у Р. Србији б) уговор о раду или писмо цркве/верске заједнице којим се наводи да је странац ангажован као свештеник или верски службеник.

5. ЛЕЧЕЊЕ ИЛИ МЕДИЦИНСКА НЕГА: а) решење о регистрацији здравствене установе у Р. Србији; б) допис здравствене установе којим се наводи место и потребан период лечења; ц) решење о регистрацији установе социјалне заштите у Р. Србији.

6. ВЛАСНИШТВО НАД НЕПОКРЕТНОСТИМА: а) извод из листа непокретности (власнички лист); б) оверен купопродајни уговор; ц) уговор о поклону; д) оставинско решење или судска пресуда.

Уколико  испуњавате услове за визу Д – за запошљавање или привремени боравак, и имате све потребне документе, можете поднети захтев електронским путем, на следећем линку: https://welcometoserbia.gov.rs

Продужење рока важења визе

У изузетним случајевима, уколико су испоњени услови Закона о странцима, рок важења се може продужити на захтев странца. Захтев за продужење рока важења визе подноси се органу Министарства унутрашњих послова надлежном за послове странаца, по месту боравишта странца. Захтев подноси се пре истека рока важења визе. 

ПОТРЕБНИ ДОКУМЕНТИ:
1. Важећи пасош;
2. Попуњен образац захтева за визу - (PDF);
3. 2 фотографије (димензија 3.5 џ 4.5 цм);
4. Резервација повратне карте или итинирер;
5. Доказ о одобреном боравку у Аустралији/НЗ (виза);
6. Доказ о поседовању финансијских средстава за боравак у Р. Србији;
7. Пратећа документација за продужени боравак у Р. Србији (према горе наведеној листи);
8. Доказ о смештају у Р. Србији;
9. Здравствено осигурање;
10. Такса за издавање визе Д у износу од АУД$ 49.00.

Такса и трошкови издавања визе, у износу од АУД$ 49.00, се плаћају у готовини или банковним чеком, поштанском уплатницом (money order) на име: "Consulate General of the Republic of Serbia", или на банковни рачун конзулата уколико подносите захтев on-line..

Генерални конзулат задржава право да затражи додатну документацију.

Дозвола за повратак, Избеглички путни документ

Особе које путују са путном исправом за избеглице или путном исправом за странце издатом од надлежних органа Аустралије треба да приложе пријаву за визу. Потребна су иста документа као и за обичне пасоше. Време за издавање виза на ову врсту путних исправа је око месец дана.

Важна информација:

  • Време издавања визе: Дозволите нај мање 4 недеље, одобрење визе се добија од надлежног органа Р. Србије.
  • Након уласка у Србију, странац је дужан да надлежном органу пријави боравак и промену адресе стана, у року од 24 часа, од доласка у место боравишта, односно од дана промене адресе стана у  боравишту.
  • Приликом уласка у Републику Србију може се унети неограничена сума новца у страној валути а сав новац изнад 10,000 ЕВРА треба пријавити при уласку у земљу. Потврда о пријављеном новцу је потребна да би се тај новац могао изнети из земље. Количина новца који се износи из земље не може бити већа од оне која је унета. Прочитајте додатна обавештења о царини.

За додатне информације о визном режиму погледајте сајт Министарства Спољних Послова Р. Србије: услови за улазак у Србију

Ако сте држављанин Србије и желите да знате да ли вам је за путовање у неку страну земљу потребна виза, молимо проверите ОВДЕ.


Верзија за штампу
Конзуларне услуге
Пребивалиште
Конзуларна надлежност
Путне исправе
Пријава смрти преминулог лица у иностранству
Прибављање докумената
Визни режим
Визни режим за Црну Гору
УРАЂЕНЕ биометријске путне исправе
Царина
Држављанство
Пријава рођења детета
Пријава брака склопљеног пред иностраним органом
Издавање спроводнице
Овера докумената
Војна обавеза
Остале конзуларне услуге
Путовања грађана Србије у иностранство
Ценовник конзуларних услуга