| |     latinica | english  
Насловна
Овера докумената

ОВЕРА НАСЛЕДНИЧКИХ ИЗЈАВА O ОДРИЦАЊУ ОД НАСЛЕЂА ИЛИ ИЗЈАВА О ПРИХВАТАЊУ И УСТУПАЊУ НАСЛЕЂА, ОДН. О ОДРИЦАЊУ У КОРИСТ ДРУГОГ НАСЛЕДНИКА

Обавештавамо да, према важећим прописима у Републици Србији, наследничке изјаве којом се давалац изјаве одриче наслеђа или се прихвата наслеђа и истовремено га уступа у корист другог наследника одн када се одриче у корист другог наследника, или се прихвата наслеђа које му припада уз истовремено прихватање наследног дела који му се уступа од стране другог или других наследника, могу бити оверени у Генералном конзулату у законом предвиђеној форми потврђене – солемнизоване исправе.

Неопходно је лично присуство даваоца такве наследничке изјаве, који је потребно да се идентификује на основу важећег личног документа Републике Србије (пасош, лична карта или возачка дозвола) или евентуално важећег аустралијског или новозеландског личног документа (пасош или возачка дозвола). Неопходно је да давалац пуномоћја или наследничке изјаве поднесе одговарајући текст пуномоћја или изјаве коју је сачинило квалификовано лице у Србији (адвокат или јавни бележник). Пуномоћје или наследничка изјава се потписују у Генералном конзулату.

За оверу таквих наследничких изјава потребно је документ који треба да се овери (у електронској форми), са копијом важећег пасоша или личне карте Србије, односно важећег страног пасоша, прво послати на е-маил Генералног конзулата (gkrssid@optusnet.com.au), а потом е-маилом или телефоном заказати време доласка ради солемнизације исправе.

Заказивање термина се врши искључиво путем "онлајн" апликације е-КОНЗУЛАТ

Генерални конзулат није овлашћен да оверава закључење уговора о промету непокретности (уговор о продаји, уговор о размени, поклону, доживотном издржавању, уступању и расподели имовине за живота и сл.) искључиво је надлежан јавни бележник на чијем подручју се налази непокретност у Србији.

ОВЕРА ДРУГИХ ДОКУМЕНАТА, ОВЛАШЋЕЊА И ИЗЈАВА, КАО И ПОТПИСА НА НАСЛЕДНИЧКОЈ ИЗЈАВИ О ПРИХВАТАЊУ НАСЛЕЂА И ПУНОМОЋЈИМА ЗА ДАВАЊЕ НАСЛЕДНИЧКИХ ИЗЈАВА 

Ради овере потписа на приватним исправама (пуномоћје, овлашћење или изјава), укључујући и наследничке изјаве о прихватању наслеђа, пуномоћја за давање наследничких изјава у име наследника, пуномоћја за закључење уговора о промету непокретности, као и сагласности трећег лица за закључење уговора о промету непокретности, исправе требају бити написане на српском језику, а оверавање се врши у Генералном конзулату на основу важећих докумената Републике Србије (пасош или лична карта) или важећег аустралијског или новозеландског документа (пасош или возачка дозвола). За оверу потписа је неопходно лично присуство странке чији се потпис оверава. Странка потписује приватну исправу у Генералном конзулату, где се уписује и у Књигу легализације.

За оверу докумената личним доласком у конзулату, заказивање термина се врши искључиво путем "онлајн" апликације е-КОНЗУЛАТ. 

Лица која нису у могућности да дођу лично у Генерални конзулат, због удаљености или других разлога, своје приватне исправе (пуномоћи, сагласности, изјаве и сл.), могу да овере поштом.

У том случају, два примерка документа за оверу (један примерак ће остати у Конзулату) потписати пред Мировним судијом (Justice of the Peace) и копију важећег домуменат за идентификацију са фотографијом (пасош, лична карта или возачка дозвола), такође оверити код Мировног судије (Justice of the Peace). Оверена документа се затим шаљу поштом на над-оверу у Генерални Конзулат у Сиднеју.

Уз докуменaта за надоверу, које је претходно верификовао Мировни судија, доставити уплаћену адресирану повратну коверту и доказ о уплаћеној конзуларној такси у износу од:

  • АУД$ 64,00 (један примерак исправе са једним потписом).
  • За други и сваки следећи потпис на истом документу, додати АУД$ 36,00.
  • За два оверена примерка истог документа, додати АУД$ 30,00, а за три и сваки наредни АУД$ 17,00. 
  • Поштарина (уколико не доставите и повратну коверту) је АУД$7.00 за Аустралију,  АУД$18.00 за Нови Зеланд.

Конзуларна такса се плаћа готовим новцем у конзулату. Уколико захтев за оверу шаљете поштом, такса се плаћа банковним чеком или поштанском уплатницом (money order) на име "Consulate General of the Republic of Serbia". За грађане на Новом Зеланду, за упутство о уплати обратите нам се емаилом.

ОВЕРА ИСПРАВА ПЕЧАТОМ АПОСТИЛ (APOSTILLE)

Аустралија и Нови Зеланд су, као и Србија, потписнице Хашке конвенције о укидању потребе легализације страних јавних исправа, према којој је јавна исправа оверена печатом “Апостил” подобна за употребу у свим државама потписницама Хашке конвенције.

Пуномоћје којим се овлашћује лице (пуномоћник) да закључи уговор о промету непокретности и друге исправе, могу се оверавати и Aпостил печатом. Документ оверен Апостил печатом не треба слати у Конзулат на надоверу.

Наведено, пре него што државни орган може да овери документ Апостилом, приватни документ мора бити потписан пред локалним Јавним бележником (Notary Public), а потом исти је потребно доставити надлежном органу за оверу (тј. легализацију) документа печатом “Апостил” (Apostille stamp).

Надлежни орган за Аустралију је “Australian Passports Office Legalisation Services“  (Ph: 131 232 или www.smartraveller.gov.au), за Нови Зеланд  „Department of Internal Affairs” (Ph: 0800 872 675 или www.govt.nz/authentications).

Уколико је оверени документ на енглеском језику, потребно је извршити превод на српски језик код овлашћеног преводиоца или судског тумача.

Напомена: Документ оверен код Мировног судије (Justice of the Peace) није предвиђен за оверу “Апостилом” (Apostille), јер се овера не признаје ван граница Аустралије и Новог Зеланда.

За све додатне информације молимо да контактирате Генерални конзулат.  


Верзија за штампу
Конзуларне услуге
Пребивалиште
Конзуларна надлежност
Путне исправе
Пријава смрти преминулог лица у иностранству
Прибављање докумената
Визни режим
Визни режим за Црну Гору
УРАЂЕНЕ биометријске путне исправе
Царина
Држављанство
Пријава рођења детета
Пријава брака склопљеног пред иностраним органом
Издавање спроводнице
Овера докумената
Војна обавеза
Остале конзуларне услуге
Путовања грађана Србије у иностранство
Ценовник конзуларних услуга