| |     latinica | english  
Насловна
Пријава рођења детета

УПИС РОЂЕЊА И ДРЖАВЉАНСТВА ДЕТЕТА У МАТИЧНЕ ЕВИДЕНЦИЈЕ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ (као и лица до навршене 23. год. живота)

(Образац бр. 14. и образац бр.13)

Држављанство Републике Србије, стиче пореклом дете рођено у иностранству, уколико је бар један од родитеља у тренутку рођења детета држављанин Републике Србије и ако до навршене 23.године живота буде пријављено за упис у матичну књигу рођених и матичну књигу држављана.

Пријављивање се врши преко надлежног дипломатско-конзуларног представништва РС од стране родитеља (једног или оба) који је држављанин Републике Србије. Упис детета у МК рођених врши се по месту последњег пребивалишта једног од родитеља.

За дете старије од 14 година, потребна је и његова сагласност потписана и оверена пред конзуларним службеником или код мировног судије (JP).

У циљу уписа у матичну књигу рођених и књигу држављана детета, рођеног у иностранству, потребно је доставити следеће:

  1. Захтев за упис у матичну књигу рођених  (Образац бр. 14), са потписом оба родитеља и детета старијег од 18 година. Уколико један родитељ подноси захтев, потребна је писана сагласност другог или доказ о старатељству.  Уколико се захтеви достављају поштом оверавају се код мировног судије (JP).
  2. Захтев за упис у евиденцију држављана (образац бр.13), потписује родитељ који је држављанин Р. Србије у тренутку рођења детета, пред конзуларним лицем или мировним судијом.
  3. Оригинал извода из матичне књиге рођених за дете, издат од стране иностраног органа, а оверен печатом "APOSTILLE" и  преведен на српски језик од овлашћеног преводиоца.
  4. Доказ о држављанству Републике Србије за родитеље (уверење о држављанству). За родитеља који није држављанин Републике Србије, доказ о држављанству друге државе са преводом на српски језик од овлашћеног преводиоца (или сертификована копија пасоша). Родитељ који није држављанин Републике Србије треба да се потпише на захтеву са којим даје одобрење да се дете упише у Матичне књиге Републике Србије,
  5. Доказ о регулисаном боравку родитеља у Аустралији/НЗ (пасош или виза)
  6. Фотокопија путне исправе оба родитеља и детета или документ за идентификацију са фотографијом,
  7. Доказ о закључењу брака. Ако је брак склопљен у Аустралији/НЗ, потребно је уписати брак у матичну књигу венчаних у Србији, приложити "Marriage Certificate" оверен печатом "APOSTILLE " и  преведен на српски језик од овлашћеног преводиоца. Ако је дете ванбрачно, доказ или изјава о признавању очинства оверена у конзулату или код мировног судије (JP)

За подношење захтева личним доласком у конзулату, заказивање термина се врши искључиво путем "онлајн" апликације е-КОНЗУЛАТ

Такса за подношење захтева износи АУ$ 21.00.

Такса за превод страних Извода из матичне књиге рођених са енглеског на српски језик износи  АУД $78.00.

Конзуларна такса плаћа се готовим новцем на шалтеру конзулата. Уколико захтев шаљете поштом, такса се плаћа банковним чеком или поштанском уплатницом (money order), са назнаком за " The Consulate General of the Republic of Serbia ".

Напомена: Оверу страних документа "APOSTILLE" печатом врши искључиво влада државе издавања документа. За Аустралију, то је "Australian Passports Office Authentications Section (Ph: 131 232 или www.smartraveller.gov.au). За Нови Зеланд - NZ government (Ph: 0800 872 675 или www.govt.nz/authentications).


Верзија за штампу
Конзуларне услуге
Пребивалиште
Конзуларна надлежност
Путне исправе
Пријава смрти преминулог лица у иностранству
Прибављање докумената
Визни режим
Визни режим за Црну Гору
УРАЂЕНЕ биометријске путне исправе
Царина
Држављанство
Пријава рођења детета
Пријава брака склопљеног пред иностраним органом
Издавање спроводнице
Овера докумената
Војна обавеза
Остале конзуларне услуге
Путовања грађана Србије у иностранство
Ценовник конзуларних услуга