| |     latinica | english  
Насловна
Путне исправе

- БИОМЕТРИЈСКИ ПАСОШИ – ПОДНОШЕЊЕ ЗАХТЕВА
- БИОМЕТРИЈСКИ ПАСОШИ – УКОЛИКО ЈЕ ВАЖЕЋИ ПАСОШ НЕСТАО
- НЕСТАНАК ПАСОША - ПУТНИ ЛИСТ ЗА ПОВРАТАК У СРБИЈУ
 

БИОМЕТРИЈСКИ ПАСОШИ – ПОДНОШЕЊЕ ЗАХТЕВА

Захтев за биометријски пасош се подноси лично, доласком у Конзуларно одељење у Сиднеју, у време предходно заказаног термина. За свако лице је потребно да се закаже посебан термин. 

Заказивање термина се врши искључиво путем "онлајн" апликације е-КОНЗУЛАТ

Исто важи и за малолетну децу (укључујући и бебе). За малолетна лица, неопходно је присуство оба родитеља или писана и оверена сагласност родитеља који није присутан, као и оверена копија документа за идентификацију са фотографијом, или доказ о старатељству. Узорак изјаве можете погледати овде. Уколико је изјава другог родитеља дата на страном језику, неопходно је поднети превод исте на српски језик, од овлашћеног преводиоца или у конзулату.

Приликом подношења захтева потребно је приложити следећа документа:

    1. оригинално уверење о држављанству Р. Србије, са холограмом (на увид)
    2. оригинални извод из матичне књиге рођених Р.Србије, са холограмом (на увид)
    3. доказ о Аустралијском/НЗ држављанству или виза за одобрени боравак
    4. документ којим се потврђује идентитет као што су АУС/НЗ пасош, лична карта или возачка дозвола (на увид). Лица која већ поседују биометријску личну карту, потребно је да исту понесу са собом.
    5. Конзуларна такса у износу од АУД $103.00, односно АУД $110,00 уколико је захтев поднет пре истека пасоса више од 7 месеци, или је важећи пасош оштећен, попуњен или дотрајао, тако да не може да служи својој сврси, плус поштарина.

Напомена: не може се платити кредитном картицом. Такса се плаћа готовим новцем на шалтеру конзулата.

За лица која већ поседују важећи Биометријски пасош Р. Србије, тј. који није истекао, није потребно приложити оригинал ИМКР и уверње о држављанству РС са холограмом - копије старијих докумената су прихватљиве.

У случају промене личног имена, ако промена није уписана у матичне књиге рођених Р. Србије, пасош се издаје на име које је уписано у изводу из матичне књиге рођених у тренутку подношења захтева, под условом да подносиоц захтева такође има важећи документ за идентификацију, са истим именоим.

Не постоје формулари за подношење захтева за биометријски пасош. Подносилац захтева ће такође бити фотографисан у Конзуларном одељењу током подношења захтева.

Законски рок за решавање захтева за пасош, поднет у иностранству, је два месеца (пасоши се израђују у Р.Србији и прослеђују конзулату поштом). Подносилац захтева ће бити обавештен да је биометријски пасош урађен и достављен Генералном конзулату. Након тога, преузима пасош лично, доласком у Конзулат, или даје овлашћење конзуларном одељењу да проследи пасош препорученом/курирском поштом.

Генерални конзулат није у могућности да прими захтеве за биометријски пасош за следећа лица:
а) новорођену децу у иностранству док се не изврши пријава рођења, односно, не упишу у матичну књигу рођених у Србији, пријава пребивалишта и одреди ЈМБГ (јединствени матични број грађанина)
б) која закључе брак пред иностраним органом и обрате се за издавање пасоша ради промене презимена, све док наведена промена презимена није извршена и у матичним књигама у Р.Србији.

Генерални конзулат ће бити у могућности да наведеним категоријама грађана изда пасош (плави пасош СР Југославије) или путни лист. По закону, дужност је грађана да ова статусна питања претходно реше. Овакви захтеви се у земљи решавају приоритетно.

Напомена: Извод из Матичне књиге рођених и Уверење о држављанству Републике Србије, такође можете прибавити преко Генералног конзулата РС - Сиднеј.

БИОМЕТРИЈСКИ ПАСОШИ – УКОЛИКО ЈЕ ВАЖЕЋИ ПАСОШ НЕСТАО


Држављани Р. Србије којима је важећи пасош изгубљен или украден, неопходно је пре пријаве нестанка пасоша  Генералном конзулату, урадити следеће:

1. Пријавити крађу, односно губитак пасоша полицији и затражити извештај о пријави.

2. Пријава нестанка пасоша Генералном конзулату Р.Србије

Потребна документа:

  1.     попуњена пријава о нестанку путне исправе (MS Word или PDF формат)
  2.     изјава да сте изгубили пасош (Изјава -MS Word или PDF формат)
  3.     извештај полиције да сте пријавили крађу, односно губитак пасоша
  4.     оригинални документ за утврђивање идентитета (важећа лична карта или возачка дозвола издата у Р.Србији)
  5.     доказ о држављанству Републике Србије - оригинално уверење о држављанству Републике Србије, са холограмом
  6.     оригинални извод из матичне књиге рођених издат од органа Р.Србије, са холограмом

Конзуларна такса за проглашење пасоша неважећим, у износу од $34.00 АУД - може се платити готовим новцем на шалтеру конзулата, или достављањем банчиног чека или поштанске уплатнице (Money Order) која гласи на "Consulate General of the Republic of Serbia" ако пријаву шаљете поштом.

За пријаву на шалтеру конзулата, заказивање термина се врши искључиво путем "онлајн" апликације е-КОНЗУЛАТ

НАПОМЕНА:

По пријему пријаве нестанка пасоша Генерални конзулат ће покренути одговарајућу процедуру за проглашење нестале путне исправе неважећом које ће бити оглашено на њеб страници Министарства Унутрашњих послова Р. Србије.

Подносилац захтева ће бити обавештен када Генерални конзулат буде примио решење о проглашењу пасоша неважећим и упутити подносиоца захтева да на одговарајући начин закаже термин за подношење захтева за биометријски пасош. Термин се не сме заказивати пре него што Генерални конзулат подносиоцу захтева не потврди да је примио решење о проглашењу пасоша неважећим. Информацију о подношењу захтева за биометријски пасош погледајте под “Биометријски пасоши – подношење захтева“

ПУТНИ ЛИСТ ЗА ПОВРАТАК У СРБИЈУ

Путни лист је исправа за путовање у једном правцу који се издаје у изузетним случејевима предвиђеним Законом: уколико лице не поседује важећу путну исправу Р. Србије и уз сагласност Министарства Унутрашњих Послова Р. Србије – Управе за Управне Послове. Важност издатог путног листа износи 60 дана од момента његовог издавања.

Изузетно, Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије може издати путни лист без сагласности Министарства унутрашњих послова Републике Србије, уколико лице не поседује важећу путну исправу, а неоспорно се утврди идентитет и држављански статус подносиоца захтева.

Држављански статус се може сматрати неоспорно утврђеним у следећим случајевима:

    1. Дипломатско-конзуларно представништво у коме је поднет захтев за издавање Путног листа је већ издало подносиоцу захтева плави или биометријски пасош;
    2. подносилац захтева презентује оригинал уверење о држављанству Р. Србије, са холограмом и још неки доказ којим потврђује држављански статус (копија неважећег плавог или биометријског пасоша, биометријска лична карта и сл.).

За издавање Путног листа потребно је приложити:

   1. попуњен захтев ( MS Word или - PDF формат; PL за странце) који се добија у Генералном Конзулату Р. Србије – Сиднеј (за лица која шаљу поштом, захтев мора бити потписан од стране мировног судије (Justice of the Peace), који ће потврдити идентитет подносиоца захтева)
   2.  2 фотографије (формата за пасош 3,5 џ 4,5 цм)
   3. Уверење о дрзављанству, са холограмом
   4.  Копија истеклог биометријског пасоша, ако поседујете
   5. оверена копију важећег личног документа са фотографијом (возачка дозвола, лична карта или слично).

За малолетна лица, неопходна је сагласност оба родитеља, тј. потребно је присуство оба родитеља или писана и оверена сагласност родитеља који није присутан, као и оверена копија документа за идентификацију са фотографијом, или доказ о старатељству. 

Конзуларна такса у износу од АУД $63,00 плаћа се у готовом новцу на шалтеру конзулата, банковним чеком или поштанском уплатницом “money order”, са назнаком на уплатници “Consulate  General of the Republic of Serbia” ако захтев шаљете поштом.

За подношење захтева у конзулату, заказивање термина се врши искључиво путем "онлајн" апликације е-КОНЗУЛАТ

Поштарина (додатно за достављање Путног листа поштом): $7.00 АУД за Аустралију, $18.00 АУД за Нови Зеланд.

Путни лист за држављане Црне Горе

За издавање путног листа и путовање држављана Црне Горе у Републику Црну Гору, обавезна је претходна сагласност Министарства унутрашњих послова Р. Црне Горе. Захтев (MS Word) се подноси уз горе наведена документа и 2 фотографије (формата за пасош 3,5 џ 4,5 цм). Конзуларна такса за издавање путног листа за Црну Гору износи АУД$126,00.


                                                   _____________

За време боравка у иностранству, путна исправа служи њеном имаоцу за доказивање идентитета и као доказ о држављанству Републике Србије. Путну исправу сме да користи само лице на чије име је издата.

Молимо да путне исправе за време боравка у иностранству чувате. У случају губитка или оштећења обратите се најближем дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије.

За додатна обавештења, молимо обратите се Генералном конзулату.


Верзија за штампу
Конзуларне услуге
Пребивалиште
Конзуларна надлежност
Путне исправе
Пријава смрти преминулог лица у иностранству
Прибављање докумената
Визни режим
Визни режим за Црну Гору
УРАЂЕНЕ биометријске путне исправе
Царина
Држављанство
Пријава рођења детета
Пријава брака склопљеног пред иностраним органом
Издавање спроводнице
Овера докумената
Војна обавеза
Остале конзуларне услуге
Путовања грађана Србије у иностранство
Ценовник конзуларних услуга