| |     latinica | english  
Насловна
ИЗЛОЖБА ЕКСПОНАТА НИКОЛЕ ТЕСЛЕ У СИДНЕЈУ

У уторак, 25.07.2017. године, у Центру за иновације Мајкл Крауч (Michael Crouch Innovation Centre), при Универзитету Новог Јужног Велса (УНЈВ) у Сиднеју, свечано је отворена изложба експоната о Николи Тесли под називом „Неограничени ум“. Изложба је претходно одржана у Перту, „Tesla EXPO 2017“ од 01-16. јула о.г, у организацији „Тесла Форум Западна Аустралија“, чијем отварању је присуствовао амб. Мирољуб Петровић.

Изложба, која је по први пут одржана у Сиднеју од 26. јула до 6. августа, организована је у сарадњи са Музејом Никола Тесла из Београда, представницима српске заједнице, члановима друштва „Никола Тесла Српски“ и домаћинима УНЈВ, уз помоћ бројних спонзора, од којих издвајамо „Ер Србију“ са „Етихадом“, а уз инцијативу и посредовање ДКП Р. Србије у Канбери и Сиднеју. 

На изложби у Сиднеју приказано је 13 експоната, макета, плаката и  модела који представљају реплике Теслиних изума, као што су Теслино Колумбово јаје, индукциони мотор, као и детаљи и појединости из Теслине личне архиве и живота. У организацији поменутог друштва из Сиднеја приказане су две представе са локалним глумцима српског порекла. У оквиру изложбе, 01.08.2017.г, одржана је презентација Аустралијско-српске привредне коморе (ASCC). Посетиоце, током свих дана трајања изложбе, водили су стручна лица, дир. Музеја Никола Тесла, др Бранимир Јовановић, заједно са професорима и студентима волонтерима сиднејског Факултета за инжењеринг.

На свечаном отварању, у име домаћина окупљеним званицама обратио се декан УНЈВ са Факултета за инжењеринг, проф. Марк Хофман (Mark Hoffman). Амбасадор Мирољуб Петровић је изразио захвалност Музеју Никола Тесла из Београда, као и УНЈВ, а посебно непрофитној организацији „Никола Тесла Српски“ и њеном директору Драгану Стегњајићу, угледном члану српске дијаспоре, „без чијег ентузијазма и посвећености ова изложба не би била изводљива“. Говорећи о делу Николе Тесле истакао је значај овог научника за цело човечанство. У контексту српско-аустралијских односа, присутне званице је подсетио на сусрет и сарадњу два велика научника, Николе Тесле и Хенрија Сатона у Лондону 1892.г. На порекло Николе Тесле, његовог оца свештеника СПЦ, присутне је у свом обраћању подсетио Владика Силуан, Епископ Митрополије аустралијско-новозеландске СПЦ, док се у име организатора и свих спонзора изложбе обратио Стеван Шипка, представник „Ер Србије“. 

Директор Музеја Никола Тесла из Београда, др Бранимир Јовановић, у свом пригодном говору је истакао да „Музеј у Београду, поред експоната које данас видимо овде, садржи и преко 200 хиљада докумената који привлаче пажњу научника из целог света“. У знак захвалности УНЈВ и студентима волонтерима, поклонио је проф. Марку Хофману, копију једног од патената Николе Тесле, који је одобрен од стране аустралијских органа 1910.г, као доказ о непосредној вези познатог научника са тадашњом Аустралијом. 

Поред већ наведених званица, свечаном отварању изложбе присуствовали су ГК амб. Бранко Радошевић и конзул Бранислав Грбић, бројни чланови сиднејског конз-кора, као и представници аустралијског јавног, научног и политичког живота, од којих издвајамо: др Мариа Милосављевић, шеф службе за безбедност информационе технологије у Влади НЈВ; академик проф. др Бранка Вучетић, Универзитет у Сиднеју; Ник Лалић, члан Парламента НЈВ, као и бројни угледни представници српске дијаспоре и свештеници СПЦ. 

Церемонији отварања изложбе присутвовали су унук и праунука познатог аустралијског научника Хенрија Сатона. 

Свечано отварање је улепшано песмама српског етничког ансамбла „Лазарикон“, чији чланови су, одевени у српске народне ношње, отпевали изворне српске песме, укљујујући и „Тамо далеко“, песму која је на захтев Николе Тесле изведена на његовој сахрани. Организатори су се потрудили да преко 150 гостију послуже српским специјалитетима и пићима. 

Организујући овакву изложбу у Сиднеју о лику и делу светског научника српског порекла Николе Тесле, српска заједница је на најбољи могући начин, по ко зна који пут, представила и промовисала српску културу, традицију и идентитет српског народа на овим просторима. 

Фотографије са свечаности отварања изложбе

Извештај Радио СБС на српском језику;  

 


Верзија за штампу
Вести
КОНКУРСИ ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОJЕКАТА У КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ
18. СРПСКИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ
СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ „ФУДБАЛСКЕ АКАДЕМИЈЕ УЛТРА“
СРБИЈА ПАМТИ - Аустралијанци и новозеланђани у Првом светском рату
УРУЧЕНА ЗАХВАЛНИЦА ГОСПОДИНУ МИЉАНУ МИРИЋУ
ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ВИДОВДАНА У АУСТРАЛИЈИ
ПИСАЦ ВЛАДИМИР ПИШТАЛО – ГОСТОВАЊЕ У ГК Р. СРБИЈЕ У СИДНЕЈУ
УРУЧЕНА ЗАХВАЛНИЦА Г. МИЛОВАНУ КАРАЈЧИЋУ
КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА
ПОДИЗАЊЕ ЗАСТАВЕ Р. СРБИЈЕ ИСПРЕД ОПШТИНЕ БЕЈ САЈД 13. ФЕБРУАРА 2018.
6. СРПСКИ ФЕСТИВАЛ У СИДНЕЈУ
17. СРПСКИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ
СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА 170-год. ОД ОБЈАВЉИВАЊА ДЕЛА „ГОРСКИ ВИЈЕНАЦ“ ПЕТРА II ПЕТРОВИЋА ЊЕГОША У ГК РС У СИДНЕЈУ
ИЗЛОЖБА ЕКСПОНАТА НИКОЛЕ ТЕСЛЕ У СИДНЕЈУ
ГОДИШЊА СВЕЧАНОСТ САВЕЗА ШКОЛА ЈЕЗИКА ЕТНИЧКИХ ЗАЈЕДНИЦА НЈВ
ИСПЛАТА СТАРЕ ДЕВИЗНЕ ШТЕДЊЕ
ПОЗИВ ЗА УВОЂЕЊЕ У ВОЈНУ ЕВИДЕНЦИЈУ РЕГРУТА РОЂЕНИХ ПРЕ 1999. ГОДИНЕ
ОД 1. ФЕБРУАРА 2017.ГОДИНЕ ЗВАНИЧНО ЈЕ ПОЧЕЛА ПРИМЕНА ОДЛУКЕ О ПРИЗНАВАЊУ ВОЗАЧКИХ ДОЗВОЛА СРБИЈЕ У АУСТРАЛИЈИ
ПРИЈЕМ ПОВОДОМ ДАНА ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
ПОДИЗАЊЕ ЗАСТАВЕ Р. СРБИЈЕ ИСПРЕД ОПШТИНЕ БЕЈ САЈД
V СРПСКИ ФЕСТИВАЛ У СИДНЕЈУ
О Б А В Е Ш Т Е Њ Е - У АУСТРАЛИЈИ НЕЋЕ БИТИ ОТВОРЕНА БИРАЧКА МЕСТА ЗА ГЛАСАЊЕ НА ПРЕДСТОЈЕЋИМ ИЗБОРИМА ЗА ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, 2. АПРИЛА, ЗБОГ МАЛОГ БРОЈА ПРИЈАВЉЕНИХ БИРАЧА КОЈИ СУ ЖЕЛЕЛИ ДА ГЛАСАЈУ У АУСТРАЛИЈИ.
ИЗБОРИ ЗА ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, 2. АПРИЛ 2017. ГОДИНЕ
ОГЛАС ЗА ПРУЖАЊЕ УСЛУГА У ЦИЉУ ОТУЂЕЊА НЕПОКРЕТНОСТИ - ОТУЂЕЊА ДИПЛОМАТСКЕ НЕПОКРЕТНЕ ИМОВИНЕ У ЊУЈОРКУ (СЈЕДИЊЕНЕ АМЕРИЧКЕ ДРЖАВЕ), ТОКИЈУ (ЈАПАН), БОНУ (НЕМАЧКА) И БЕРНУ (ШВАЈЦАРСКА)
УСТОЛИЧЕЊЕ ВЛАДИКЕ СИЛУАНА НА ТРОН ЕПИСКОПА МИТРОПОЛИЈЕ АУСТРАЛИЈСКО-НОВОЗЕЛАНДСКЕ СПЦ
16. ФЕСТИВАЛ СРПСКОГ ФИЛМА У АУСТРАЛИЈИ
ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ "ИСТОРИОГРАФИЈА ХОЛОКАУСТА У ЈУГОСЛАВИЈИ", АУТОРА ЕПИСКОПА ПАКРАЧКО-СЛАВОНСКОГ ВЛАДИКЕ ЈОВАНА
ПРИЈЕМ ПОВОДОМ ПОСЕТЕ ПАТРИЈАРХА СПЦ Г. ИРИНЕЈА
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТАКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У АУСТРАЛИЈИ
Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2016. години
ПРИЈЕМ ПОВОДОМ ДАНА ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
ПОДИЗАЊЕ ЗАСТАВЕ Р. СРБИЈЕ У СИДНЕЈСКОЈ ОПШТИНИ РОКДЕЈЛ
IV СРПСКИ ФЕСТИВАЛ У СИДНЕЈУ
ПРОМОЦИЈА РАГБИ ЛИГЕ РЕПРЕЗЕНТАЦИЈЕ СРБИЈЕ
15. ФЕСТИВАЛ СРПСКОГ ФИЛМА
УСАГЛАШЕН ТЕКСТ СПОРАЗУМА О СОЦИЈАЛНОМ ОСИГУРАЊУ
ПРЕЗЕНТАЦИЈА РАГБИ 13 ФЕДЕРАЦИЈЕ СРБИЈЕ У СИДНЕЈУ
МУШКА ФУДБАЛСКА РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА СРБИЈЕ УЗРАСТА U-20 УЧЕСТВУЈЕ НА СВЕТСКОМ ПРВЕНСТВУ, НОВИ ЗЕЛАНД, 30. МАЈ – 20. ЈУН 2015. ГОДИНЕ
Подизање српске заставе на платоу испред Општине Рокдејл
Српски фестивал у Сиднеју
Посета делегације "АИР Србије" Сиднеју
Конференција „Очување језика, културе и идентитета и јачање положаја Срба у дијаспори“
Конкурс за финансирање или суфинансирање проjеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2015. години
Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству 2015. године
ОТВОРЕН НАМЕНСКИ РАЧУН ЗА ПРИЈЕМ ФИНАНСИЈСКЕ ПОМОЋИ У ЦИЉУ ОТКЛАЊАЊА ТЕШКИХ ПОСЛЕДИЦА ПОПЛАВЕ
БЕСПЛАТНИ ЧАСОВИ СРПСКОГ ЈЕЗИКА ЗА МЛАДЕ ИЗ ДИЈАСПОРЕ
КОНКУРС за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре - отворен до 19. новембра
Обележавање десетогодишњице од мартовског погрома 2004. године
Избор за представницу Мисс српске дијаспоре у Аустралији
Српски фестивал у Дарлинг Харбоур, 15-16 фебруар 2014. г.
Прослава Дана Државности Републике Србије
Подизање српске заставе на платоу испред Општине Рокдејл
ОБАВЕШТЕЊЕ О ПРЕДСТОЈЕЋИМ ИЗБОРИМА У СРБИЈИ - ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ
Сервис за брзе одговоре
Курс за учење српског језика на даљину
Посета делегације Црвеног крста Србије Аустралији
Конкурс за финансирање или суфинансирање проjеката у области међународне сарадње за 2014. годину
Стручна пракса у МСП
У Генералном конзулату РС - Сиднеј пригодном академијом свечано обележена 200. годишњица рођења Петра Петровића Његоша
Фестивал српског филма у Сиднеју
ДАНИ СРПСКЕ КУЛТУРЕ
Архива вести