| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Radno vreme

Konzularno odeljenje (rad sa strankama):

Ponedeljak - petak: 09:00 - 13:00

Praznici

Adresa

12 Trelawney Street, Woollahra, NSW 2025,   

Poštanska adresa

PO Box 190 Edgecliff, NSW 2027,         

SYDNEY, AUSTRALIA

MAPA

Telefon:  + 612 / 9362-3003

               + 612 / 9362-4637

Faks:      + 612 / 9362-4555

Е-mail: gkrssid@optusnet.com.au

            srb.cons.sydney@mfa.rs

Veb sajt: http://www.sydney.mfa.gov.rs

 

"ONLAJN" ZAKAZIVANJE TERMINA

 

"ONLAJN" ZAKAZIVANJE TERMINA ZA PRUŽANJE KONZULARNIH USLUGA

Obaveštavamo da je u Generalnom Konzulatu Republike Srbije u Sidneju uveden novi način zakazivanja termina za pružanje konzularnih usluga.

U skladu sa gore navedenim, u Generalni Konzulat Republike Srbije u Sidneju će, počev od 24. oktobra 2022. godine, biti moguće zakazivanje termina za pružanje svih konzularnih usluga  isključivo putem "onlajn" aplikacije e-KONZULAT.

Aplikacija je dvojezična i dostupna na srpskom jeziku, na ćiriličnom i latiničnom pismu, kao i na engleskom jeziku.  Napominjemo da je unošenje podataka neophodno izvršiti na odabranom jeziku i pismu. Kada se izabere potrebna konzularna radnja, slobodni termini se mogu rezervisati biranjem datuma u kalendaru sa desne strane aplikacije. Za dodatne informacije, molimo da kliknete na POMOĆ u aplikaciji.

Covid-19: uslovi za ulazak u Republiku Srbiju

Od 03. maja 2022. godine nema ograničenja za ulazak u Republiku Srbiju.

Preporuka za nošenje maski u zatvorenom prostoru ostaje na snazi, dok je nošenje maski u zdravstvenim ustanovama obavezno.


 
 
 
Odluke o raspisivanju konkursa za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu i matične države i dijaspore

Obaveštavamo da je prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić doneo odluku broj 17/30-2023/01 o raspisivanju konkursa za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu, a koji imaju za cilj: upotrebu, učenje, čuvanje i negovanje srpskog jezika i ćiriličkog pisma, čuvanje i negovanje srpskog kulturnog, etničkog, jezičkog i verskog identiteta i unapređenje ekonomske saradnje Republike Srbije i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu, i  odluku broj 18/30-2023/01 o raspisivanju konkursa za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu a koji imaju za cilj upotrebu, učenje, čuvanje, negovanje srpskog jezika i ćiriličkog pisma, čuvanje i negovanje srpskog kulturnog, etničkog i verskog identiteta.


Konkursi su otvoreni u periodu od 1. do 15. februara 2023. godine.


Uvid u raspisane konkurse za sufinansiranje projekata možete izvršiti na sledećim linkovima:

https://www.dijaspora.gov.rs/konkursi.html

https://www.mfa.gov.rs


Registrovanje korisnika portala eUprava preko DKP i izdavanje parametara za aplikaciju Consent ID

Obaveštavamo da je 23. decembra 2022. godine potpisan Protokol između Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva informisanja i telekomunikacija o saradnji u oblasti elektronske identifikacije i pružanja usluga od poverenja, kao i usluga elektronske uprave građanima i pravnim licima u inostranstvu. Istovremeno je potpisan i Protokol o saradnji između MSP i Kancelarije za IT i eUpravu o fizičkoj identifikaciji, registraciji i izdavanju parametara za aktivaciju sredstva “Šema eUprava” od strane ovlašćenih službenika u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Srbije.

U skladu sa potpisanim dokumentima, od 01. februara 2023. godine, Generalni konzulat R. Srbije u Sidneju počeće sa primenom besplatne usluge registracije korisnika portala eUprave i izdavanja parametara za mobilnu aplikaciju ConsentID koja je neophodna radi elektronske identifikacije korisnika prilikom pristupa na portal eUprave sa visokim nivoom pouzdanosti.

Svi naši građani u dijaspori koji poseduju važeći biometrijski dokument (ličnu kartu ili pasoš), kao i stranci koji imaju odobren privremeni boravak ili stalno nastanjenje u Republici Srbiji, odnosno, poseduju evidencijski broj stranca koji izdaje Ministarstvo unutrašnjih poslova, mogu u diplomatsko-konzularnim predstavništvima postati eGrađani. Samo jednim odlaskom u najbliže diplomatsko-konzularno predstavništvo dobijaju se parametri za aktivaciju mobilne aplikacije ConsentID potpuno besplatno i time se omogućava pristup uslugama eUprave.

Građani koji žele da koriste usluge eUprave mogu da, nakon aktivacije aplikacije Consent ID i kreiranja naloga, postanu eGrađani. To im pruža mogućnost da u svakom trenutku, putem mobilnog telefona ili tableta, obave preko 500 procedura vezanih za najvažnija životna dešavanja, da u nekoliko klikova na Portalu eID obezbede sebi potpis u klaudu i potpisuju dokumenta onlajn, da izmire porez na imovinu, podnesu zahtev za izdavanje izvoda iz matičnih knjiga, dobiju ga u elektronskom obliku i slično.


POTPISIVANjE SPORAZUMA IZMEĐU REPUBLIKE SRBIJE I AUSTRALIJE O SOCIJALNOJ SIGURNOSTI I ADMINISTRATIVNOG DOGOVORA ZA PRIMENU OVOG SPORAZUMA

Sporazum o socijalnoj sigurnosti između Republike Srbije i Australije  i Administrativni dogovor za primenu ovog sporazuma, potpisan je 20. januara 2023. godine u Beogradu.
S obzirom na brojnost pripadnika srpske zajednice koji žive i rade u Australiji, 2007. godine je pokrenuta inicijativa za zaključivanje sporazuma, koji bi im omogućio da lakše ostvare svoja prava iz socijalnog osiguranja i da ta prava koriste i na teritoriji Republike Srbije. Nakon više pisama koje su dve strane razmenile održani su preliminarni razgovori u julu 2013. godine u Beogradu, na kojima su dve strane prezentovale svoje sisteme socijalne sigurnosti.
Sporazum između Republike Srbije i Australije o socijalnoj sigurnosti i Administrativni dogovor za primenu Sporazuma između Republike Srbije i Australije o socijalnoj sigurnosti usaglašeni su tokom tri runde pregovora koje su održane u periodu od septembra 2015. godine do marta 2022. godine.  
Sporazum reguliše ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, kao i izbegavanje dvostrukog osiguranja za privremeno upućena lica.
U Sporazumu su zastupljena standardna rešenja i principi, koji omogućavaju potpuniju zaštitu osiguranika i korisnika prava. 
Jedan od najznačajnijih principa je princip sabiranja staža osiguranja. Naime, ukoliko navršeni staž osiguranja na teritoriji jedne države ugovornice nije dovoljan za ostvarivanje prava na penziju, ta država uzeće u obzir i staž osiguranja navršen u drugoj državi ugovornici, s tim što se visina penzija određuje srazmerno dužini staža osiguranja u svakoj državi.
Državljani zemalja ugovornica (aktivni osiguranici, penzioneri, članovi njihovih porodica) izjednačeni su u korišćenju prava iz socijalnog osiguranja, kako na teritoriji zemlje rada, tako i na teritoriji zemlje porekla.
Nadalje, u skladu sa principom izjednačenosti teritorija, prava iz socijalnog osiguranja stečena na osnovu pravnih propisa jedne države, mogu se koristiti i van njene teritorije, a transfer u državu nastanjenja, odnosno prebivališta, vrši se bez umanjenja visine davanja. To znači, ako se naš državljanin koji je stekao pravo na penziju u Australiji vrati u Republiku Srbiju, Australija će mu i dalje isplaćivati penziju, odnosno vršiće njen transfer u Republiku Srbiju, bez umanjenja visine davanja. Trenutno australijska strana nema osnova da isplaćuje penzije našim državljanima koji se vrate u Srbiju, ali stupanjem na snagu ovog sporazuma to će biti moguće.
Takođe, u skladu sa principom utvrđivanja primenljivog zakonodavstva, obaveza na socijalno osiguranje određuje prema propisima zemlje  rada, s tim što za određene kategorije osiguranika (zaposleni, samostalne delatnosti) postoje izuzeci od ovog načela.         
Kako je predviđeno članom 24, Sporazum o socijalnoj sigurnosti između Republike Srbije i Australije stupiće na snagu prvog dana trećeg meseca nakon meseca u kome strane ugovornice, diplomatskim putem, razmene note kojima se međusobno obaveštavaju da su završene sve procedure neophodne za njegovo stupanje na snagu (ratifikacija/potvrđivanje).
Inače, Republika Srbija primenjuje sporazume o socijalnoj sigurnosti sa 32 države. U predstojećem periodu očekuje se početak primene  sporazuma sa Tunisom i Azerbejdžanom, kao i inoviranog sporazuma sa Francuskom.

 


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova