| |     ћирилица | english  
Naslovna
Carina

Takozvani „zeleni kontrolni prolaz", tamo gde on postoji, putnici koji prelaze preko graničnog prelaza mogu koristiti samo kada ne poseduju robu koja podleže plaćanju uvoznih dažbina. U suprotnom se koristi „crveni kontrolni prolaz", prijavljuje se sve što putnik nosi sa sobom i u tzv. skraćenom postupku carini se roba vrednosti do tri hiljade evra, po jedinstvenoj carinskoj stopi od 10 odsto, što uz PDV i druge takse čini oko 30 odsto vrednosti robe.

U našu zemlju, pored ličnog prtljaga i lekova za ličnu upotrebu, slobodno se može uneti do 200 cigareta, jedan parfem ili litar alkoholnog pića. Posebne dozvole potrebne su za žive životinje, sirovine životinjskog porekla, kućne ljubimce, kao i za biljke i amaterske radio-stanice. Zabrana bez izuzetka odnosi se na oružje i municiju, nedozvoljene supstance, otrove i štetne materije kao i piratsku robu – plagijate.

Limit za iznos deviza iz zemlje iznosi 10.000 evra. Unos novca u zemlju je i dalje neograničen, ali su svi putnici u obavezi da prema Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, prijave prenos svake sume iznad 10.000 evra i na ulazu i na izlazu iz zemlje.

Više informacija o carini možete potražiti OVDE.

PUTNIČKI PROMET SA INOSTRANSTVOM - UPUTSTVO ZA UNOS/IZNOS KUĆNIH LJUBIMACA, LEKOVA, HRANE, BILJA, ORUŽJA, PREDMETA OD KULTURNOG, UMETNIČKOG I ISTORIJSKOG ZNAČAJA I DR.

Potvrde o vremenu provedenom na neprekidnom radu u inostranstvu (carinske potvrde)

Na potvrdu imaju pravo državljani Republike Srbije koji su proveli neprekidno na radu u inostranstvu najmanje dve godine. Potvrda se odnosi samo na uvoz predmeta za domaćinstvo u Republiku Srbiju i važi godinu dana od dana izdavanja. 

Lica koja su provela na radu u inostranstvu od dve do deset godina oslobođeni su plaćanja uvoznih dažbina na predmete domaćinstva do ukupne vrednosti od 20.000 evra. Lica koja su provela na radu u inostranstvu preko deset godina oslobođeni od plaćanja uvoznih dažbina na predmete domaćinstva bez ograničenja u ukupnoj vrednosti.

Zahtev za izdavanje carinske potvrde može se podneti u Generalnom konzulatu R. Srbije u Sidneju, ličnim dolaskom u konzularno odeljenje ili poštom. Ukoliko zahtev šaljete poštom, potpis na zahtevu i kopiju pasoša overiti pred "Justice of the Peace". Uz zahtev, potrebno je priložiti:

- Važeći pasoš R. Srbije, na uvid ili overena kopija ako zahtev šaljete poštom,

- Dokaz o radu u inostranstvu, koji potvrđuje podatke poslodavca, zaposlenog lica i datume zaposlenja (knp. potvrda od poslodavca, računovođe, poreske uprave ili slično),

- Uplatnica/administrativna taksa u iznosu od $187,00 AUD 

Ako zahtev šaljete poštom, priložiti i uplaćenu povratnu kovertu (radi slanja potvrde).

Administrativna taksa za carinsku potvrdu može biti plaćena gotovim novcem na šalteru konzulata, ili  bankovnim čekom/poštanskom uplatnicom (money order) na ime "Consulate-General of the Republic of Serbia", ukoliko zahtev šaljete poštom. 

Za podnošenje zahteva u konzulatu, zakazivanje termina se vrši isključivo putem "onlajn" aplikacije e-KONZULAT.

Za dodatne informacije o carinskom postupku u putničkom prometu, posetite sajt nadležnog organa Uprava Carine Republike Srbije.


Verzija za štampu
Konzularne usluge
Prebivalište
Konzularna nadležnost
Prijava smrti preminulog lica u inostranstvu
Pribavljanje dokumenata
Vizni režim
Vizni režim za Crnu Goru
Putne isprave
URAĐENE biometrijske putne isprave
Carina
Državljanstvo
Prijava rođenja deteta
Prijava braka sklopljenog pred inostranim organom
Izdavanje sprovodnice
Overa dokumenata
Vojna obaveza
Druge konzularne usluge
Putovanja građana Srbije u inostranstvo
Cenovnik konzularnih usluga