| |     ћирилица | english  
Naslovna
Overa dokumenata

OVERA NASLEDNIČKIH IZJAVA O ODRICANJU OD NASLEĐA ILI IZJAVA O PRIHVATANJU I USTUPANJU NASLEĐA, ODN. O ODRICANJU U KORIST DRUGOG NASLEDNIKA

Obaveštavamo da, prema važećim propisima u Republici Srbiji, nasledničke izjave kojom se davalac izjave odriče nasleđa ili se prihvata nasleđa i istovremeno ga ustupa u korist drugog naslednika odn kada se odriče u korist drugog naslednika, ili se prihvata nasleđa koje mu pripada uz istovremeno prihvatanje naslednog dela koji mu se ustupa od strane drugog ili drugih naslednika, mogu biti overeni u Generalnom konzulatu u zakonom predviđenoj formi potvrđene – solemnizovane isprave.

Neophodno je lično prisustvo davaoca punomoćja ili nasledničke izjave, koji je potrebno da se identifikuje na osnovu važećeg ličnog dokumenta Republike Srbije (pasoš, lična karta ili vozačka dozvola) ili eventualno važećeg australijskog ili novozelandskog ličnog dokumenta (pasoš ili vozačka dozvola). Neophodno je da davalac punomoćja ili nasledničke izjave podnese odgovarajući tekst punomoćja ili izjave koju je sačinilo kvalifikovano lice u Srbiji (advokat ili javni beležnik). Punomoćje ili naslednička izjava se potpisuju u Generalnom konzulatu.

Za overu takvih nasledničkih izjava, potrebno je dokument koji treba da se overi (u elektronskoj formi), sa kopijom važećeg pasoša ili lične karte Srbije, odnosno važećeg stranog pasoša, prvo poslati na e-mail Generalnog konzulata (gkrssid@optusnet.com.au), a potom e-mailom ili telefonom zakazati vreme dolaska radi solemnizacije isprave.

Zakazivanje termina se vrši isključivo putem "onlajn" aplikacije e-KONZULAT.

Generalni konzulat nije ovlašćen da overava zaključenje ugovora o prometu nepokretnosti (ugovor o prodaji, ugovor o razmeni, poklonu, doživotnom izdržavanju, ustupanju i raspodeli imovine za života i sl.) isključivo je nadležan javni beležnik na čijem području se nalazi nepokretnost u Srbiji. 

OVERA DRUGIH DOKUMENATA, OVLAŠĆENJA I IZJAVA, KAO I POTPISA NA NASLEDNIČKOJ IZJAVI O PRIHVATANJU NASLEĐA I PUNOMOĆJIMA ZA DAVANJE NASLEDNIČKIH IZJAVA 

Radi overe potpisa na privatnim ispravama (punomoćje, ovlašćenje ili izjava), uključujući i nasledničke izjave o prihvatanju nasleđa, punomoćja za davanje nasledničkih izjava u ime naslednika, punomoćja za zaključenje ugovora o prometu nepokretnosti, kao i saglasnosti trećeg lica za zaključenje ugovora o prometu nepokretnosti, isprave trebaju biti napisane na srpskom jeziku, a overavanje se vrši u Generalnom konzulatu na osnovu važećih dokumenata Republike Srbije (pasoš ili lična karta) ili važećeg australijskog ili novozelandskog dokumenta (pasoš ili vozačka dozvola). Za overu potpisa je neophodno lično prisustvo stranke čiji se potpis overava. Stranka potpisuje privatnu ispravu u Generalnom konzulatu, gde se upisuje i u Knjigu legalizacije.

Za overu dokumenata ličnim dolaskom u konzulatu, zakazivanje termina se vrši isključivo putem "onlajn" aplikacije e-KONZULAT.

Lica koja nisu u mogućnosti da dođu lično u Generalni konzulat, zbog udaljenosti ili drugih razloga, svoje privatne isprave (punomoći, saglasnosti, izjave i sl.), mogu da overe poštom.

U tom slučaju, dva primerka dokumenta za overu (jedan primerak će ostati u Konzulatu) potpisati pred Mirovnim sudijom (Justice of the Peace) i foto kopiju važećeg dokumenta za identifikaciju sa fotografijom (pasoš, lična karta ili vozačka dozvola), takođe overeiti kod Mirovnog sudije (Justice of the Peace). Overena dokumenta se zatim šalju poštom na nad-overu u Generalni Konzulat u Sidneju.

Uz dokumenata za nadoveru, koje je prethodno verifikovao Mirovni sudija, potrebno je dostaviti uplaćenu adresiranu povratnu kovertu i dokaz o uplaćenoj konzularnoj taksi u iznosu od:

  • AUD$ 64,00 (jedan primerak isprave sa jednim potpisom)
  • Za drugi i svaki sledeći potpis na istom dokumentu, dodati AUD$ 36,00.
  • Za dva overena primerka istog dokumenta, dodati AUD$ 30,00, a za tri i svaki naredni AUD$ 17,00.
  • Poštarina (ukoliko ne dostavite i povratnu kovertu), je AUD$ 7.00 za Australiju, i AUD$18.00 za Novi Zeland.

Konzularna taksa i troškovi se plaćaju gotovim novcem u konzulatu. Ukoliko zahtev za overu šaljete poštom, taksa se plaća bankovnim čekom ili poštanskom uplatnicom (money order) na ime "Consulate General of the Republic of Serbia". Za građane na Novom Zelandu, za uputstvo obratite nam se emailom.

OVERA ISPRAVA "APOSTILLE" PEČATOM

Australija i Novi Zeland su, kao i Srbija, potpisnice Haške konvencije o ukidanju potrebe legalizacije stranih javnih isprava, prema kojoj je javna isprava overena pečatom “Apostille” podobna za upotrebu u svim državama potpisnicama Haške konvencije.

Punomoćje kojim se ovlašćuje lice (punomoćnik) da zaključi ugovor o prometu nepokretnosti i druge isprave, mogu se overavati i Apostil pečatom. Dokument overen Apostil pečatom ne treba slati u Konzulat na nadoveru.

Navedeno, pre nego što državni organ može da overi dokument Apostilom, privatni dokument mora biti potpisan pred  lokalnim javnim beležnikom (Notary Public), a potom isti je potrebno dostaviti nadležnom organu za overu, (tj. legalizaciju) dokumenta pečatom “Apostille”.

Nadležni organ za Australiju je “Australian Passports Office Legalisation Service“ tel: 131 232 ili www.smartraveller.gov.au a za Novi Zeland „Department of Internal Affairs” www.govt.nz/authentications). 

Ukoliko je overeni dokument na engleskom jeziku, potrebno je izvršiti prevod na srpski jezik kod ovlašćenog prevodioca ili sudskog tumača.

Napomena: Dokument overen kod Mirovnog sudije (Justice of the Peace) nije predviđen za overu pečatom “Apostille”, jer se overa ne priznaje van granica Australije i Novog Zelanda. 

Za sve dodatne informacije molimo da kontaktirate Generalni konzulat.


Verzija za štampu
Konzularne usluge
Prebivalište
Konzularna nadležnost
Prijava smrti preminulog lica u inostranstvu
Pribavljanje dokumenata
Vizni režim
Vizni režim za Crnu Goru
Putne isprave
URAĐENE biometrijske putne isprave
Carina
Državljanstvo
Prijava rođenja deteta
Prijava braka sklopljenog pred inostranim organom
Izdavanje sprovodnice
Overa dokumenata
Vojna obaveza
Druge konzularne usluge
Putovanja građana Srbije u inostranstvo
Cenovnik konzularnih usluga