| |     ћирилица | english  
Naslovna
Prijava rođenja deteta

PRIJAVA ROĐENJA I DRŽAVLJANSTVA DETETA - DO 23 GODINE STAROSTI
(Obrazac br. 14. i obrazac br.13)

Državljanstvo Republike Srbije, stiče poreklom dete rođeno u inostranstvu, ukoliko je bar jedan od roditelja u trenutku rođenja deteta državljanin Republike Srbije i ako do navršene 23. godine života bude prijavljeno za upis u matičnu knjigu rođenih i matičnu knjigu državljana.

Prijavljivanje se vrši preko nadležnog diplomatsko-konzularnog predstavništva RS od strane roditelja (jednog ili oba) koji je državljanin Republike Srbije. Upis deteta u MK rođenih vrši se po mestu poslednjeg prebivališta jednog od roditelja.

Za dete starije od 14 godina, potrebna je i njegova saglasnost  potpisana i overena pred konzularnim službenikom ili kod mirovnog sudije (JP).

U cilju upisa potrebno je dostaviti sledeće:

  1. Zahtev za upis u matičnu knjigu rodjenih (obrazac br.14) sa potpisom oba roditelja i deteta starijeg od 18 godina. Ukoliko jedan roditelj podnosi zahtev, potrebna je pismena i overena saglasnost drugog roditelja ili dokaz o starateljstvu. Ukoliko se zahtev dostavlja poštom overava se kod mirovnog sudije (JP).
  2. Zahtev za upis u evidenciju državljana (obrazac br.13), potpisuje roditelj koji je državljanin R. Srbije, u konzulatu ili pred mirovnim sudijom;
  3. Original izvoda iz matične knjige rođenih za dete, izdat od strane inostranog organa, a overen pečatom "APOSTILLE" i preveden na srpski jezik od ovlašćenog prevodioca;
  4. Uverenje o državljanstvu Republike Srbije za roditelje. Ukoliko jedan od roditelja nije državljanin Republike Srbije, dokaz o državljanstvu druge države, sa prevodom na srpski jezik od ovlašćenog prevodioca, ili sertifikovana kopija pasoša;
  5. Dokaz o regulisanom boravku roditelja u Australiji (AUS/NZ pasoš ili viza);
  6. Fotokopija putne isprave oba roditelja i deteta ili drugi dokument za identifikaciju sa fotografijom;
  7. Izvod iz matične knjige venčanih za roditelje. Ako je brak sklopljen u Australiji/NZ, potrebno je upisati brak u matične knjige venčanih u Srbiji, priložiti "Marriage Certificate" overen pečatom "Apostille" i  preveden na srpski jezik od ovlašćenog prevodioca. Ako je dete rođeno vanbračno, dokaz ili iizjava o priznavanju očinstva, overena kod mirovnog sudije (JP).

Za podnošenje zahteva u konzulatu, zakazivanje termina se vrši isključivo putem "onlajn" aplikacije e-KONZULAT.

Taksa za podnošenje zahteva iznosi ukupno AUD$ 21.00.

Taksa za prevod stranih izvoda sa Engleskog na Srpski jezik iznosi AUD $78.00 po dokumentu.

Taksa plaća se gotovim novcem na šalteru konzulata. Ukoliko šaljete poštom, plaća se bankovnim čekom ili poštanskom uplatnicom (money order), sa naznakom za "The Consulate General of the Republic of Serbia" .

Napomena: Overu stranih dokumenata "APOSTILLE" pečatom vrši isključivo vlada države izdavanja dokumeta. Za Australiju, "Australian Passports Office Authentications Section (Ph: 131 232 ili www.smartraveller.gov.au)". Za Novi Zeland - "NZ government (Ph: 0800 872 675 ili www.govt.nz/authentications)".

Za dodatna obaveštenja o stausnim pitanjima, molimo posetite sajt Ministarstva spoljnih poslova RS - Statusna pitanja i matične knjige.


Verzija za štampu
Konzularne usluge
Prebivalište
Konzularna nadležnost
Prijava smrti preminulog lica u inostranstvu
Pribavljanje dokumenata
Vizni režim
Vizni režim za Crnu Goru
Putne isprave
URAĐENE biometrijske putne isprave
Carina
Državljanstvo
Prijava rođenja deteta
Prijava braka sklopljenog pred inostranim organom
Izdavanje sprovodnice
Overa dokumenata
Vojna obaveza
Druge konzularne usluge
Putovanja građana Srbije u inostranstvo
Cenovnik konzularnih usluga