| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

Радно време

Конзуларно одељење (рад са странкама):

понедељак - петак  09:00 - 13:00 часова

Адреса

12, Trelawney Street, Woollahra, NSW 2025

P.O.Box 190 Edgecliff, NSW 2027

SYDNEY, AUSTRALIA

Празници


Локација/Мапа

Телефон:  + 612 / 9362-3003

                  + 612 / 9362-4637

Факс:        + 612 / 9362-4555


Конзуларна надлежност

Е-mail: gkrssid@optusnet.com.au

            srb.cons.sydney@mfa.rs

Веб сајт: http://www.sydney.mfa.gov.rs

РЕЖИМ УЛАСКА У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ

Пословни људи из читавог света, страни и домаћи држављани који у Републику Србију долазе због посла, на иницијативу Привредне коморе Србије, од 21. јануара 2021. године, границу Републике Србије могу да пређу по поједностављеној процедури, другачијој од правила која важе за остале путнике. Више информација о томе на: https://pks.rs/vesti/privrednici-iz-sveta-lakse-u-srbiju-uz-najavu-privrednoj-komori-3782


 
 
 
11.1.2022. - Србија чини све да Новак Ђоковић има достојанствен третман у Аустралији

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је синоћ са премијером Аустралије Скотом Морисоном.

Брнабић и Морисон су у телефонском разговору разменили све информације о тренутној ситуацији у вези са најбољим тенисером света Новаком Ђоковићем, коме је аустралијски суд јуче одобрио улазак у ту земљу.

Премијерка Србије је затражила да Ђоковић има фер третман од стране аустралијских власти и да се поштују сва његова права,  истакавши притом важност услова за физичку припрему за предстојеће такмичење, с обзиром на то да њему претходних дана није било дозвољено да тренира, а турнир у Мелбурну почиње овог викенда.

Она је такође упутила молбу Морисону да буду у директном контакту у наредним данима и да све информације Влада Србије и Влада Аустралије размењују директно.

Премијер Аустралије је овај предлог прихватио, при чему је постигнут и договор о томе да они поново разговарају у наредним данима.

Брнабић је замолила свог аустралијског колегу да учини све што је у његовој моћи како би Новак Ђоковић имао људски и достојанствен третман све време трајања његовог боравка у Аустралији.

Председница Владе je нагласила да је Република Србија у потпуности спремна да пружи све гаранције Аустралији уколико су оне потребне.

Извор/фото: www.srbija.gov.rs


06.01.2022. - Усмени протест амбасадору Аустралије због поступања према Новаку Ђоковићу

Амбасадору Аустралије у Србији Данијелу Емерију данас је у Министарству спољних послова Србије исказан усмени протест због недоличног третмана којем је у Мелбурну изложен најбољи тенисер света и држављанин Србије Новак Ђоковић.

Државни секретар Министарства спољних послова Србије Немања Старовић изразио је очекивање да ће амбасадор Емери уложити личне напоре како би Ђоковићу било омогућено да у смештају који је адекватан за спортисту његовог ранга сачека доношења судске одлуке о томе да ли може да борави на тлу Аустралије.

Србија, према његовим речима, не жели ни на који начин да утиче на предстојећу одлуку аустралијске судске власти, али да очекује да извршне власти те земље, у духу добрих билатералних односа Аустралије и Србије, а у складу са својим надлежностима, дозволе Ђоковићу да Божић проведе у бољем смештају.

Старовић је нагласио да у српској јавности постоји снажан утисак да је Ђоковић против своје воље жртва политичке игре и да је намамљен да допутује у Аустралију како би потом био понижен. 

Државни секретар Старовић је истакао да Новак Ђоковић није криминалац, терориста или илегални мигрант, али да је тако третиран од стране аустралијских власти, што изазива разумљиво огорчење његових навијача и грађана Србије.

Министарство спољних послова Србије јуче је овим поводом упутило протестну ноту Амбасади Аустралије у Београду, а Министарству иностраних послова и трговине Аустралије упућена је протестна нота наше амбасаде у Канбери.


04.12.2021. - РЕФЕРЕНДУМ: ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ

Поводом републичког референдума ради потврђивања Акта о промени Устава Републике Србије који је расписан за 16. јануар 2022. године, преносимо обавештење Министарства државне управе и локалне самоуправе:

Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (25. децембар 2021. године), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећем републичком референдуму гласати у иностранству.

Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећем републичком референдуму и потпис подносиоца захтева.

Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да бирач жели да гласа према месту боравишта у иностранству, на прописани начин доставља надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи, која о томе доноси решење.

По доношењу решења о одређивању бирачких места од стране надлежне изборне комисије за гласање на републичком референдуму, надлежна општинска, односно градска управа доноси решење о уписивању податка да ће бирач на републичком референдуму гласати према месту боравишта у иностранству и бирачко место на коме ће гласати, односно решење да нису испуњени услови да ће бирач на изборима гласати према месту боравишта у иностранству.

Након доношења решења да ће бирач на предстојећем републичком референдуму гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.

Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.

Увид у јединствени бирачки списак може се извршити електронским путем, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана и регистарском броју личне карте, на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе – https://upit.birackispisak.gov.rs/

Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.”

Министарство спољних послова позива држављане Републике Србије који желе да искористе своје гласачко право у иностранству да се обрате најближем дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије. Листа дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије се може наћи овде - https://www.mfa.gov.rs/predstavnistva/predstavnistva-srbije-u-svetu.


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова