| |     latinica | english  
Насловна
Пријеми захтева за визе – 23.05.2020.

Обавештавамо да су након Одлуке Владе Републике Србије, о могућности уласка у Републику Србију свих страних држављана, без дозвола, створени услови за пријем захтева за визе страних држављана, уз примену превентивних мера у циљу спречавања ширења болести ЦОВИД-19 (ношење маски и рукавица, држање одстојања, заказивање термина и др.).Обавештење о актуелном режиму уласка домаћих и страних држављана у Републику Србију – 22.05.2020.

Одлукама Владе Републике Србије:

- oд 22.05.2020. године, отворени су сви гранични прелази Републике Србије и они функционишу у уобичајеном режиму;

- укинута је забрана уласка у Републику Србију и епидемиолошке мере за све категорије домаћих и страних држављана (није више потребна посебна сагласност/дозвола ни за улазак домаћих, ни за улазак свих категорија страних држављана, па је прелазак границе враћен у уобичајени режим);

- свим лицима која улазе у Републику Србију, уместо мера изолације и обавезе поседовања негативног ПЦР теста, биће уручено приликом пасошке контроле двојезично (на српском и енглеском) упозорење о мерама којих се је потребно придржавати ради спречавања појаве ширења и ради сузбијања заразне болести ЦОВИД-19;

- сва лица којима је одређена мера самоизолације у трајању од 14 дана, приликом уласка у Републику Србију, а која до 22.05.2020. године није истекла, обуставља се од даљег извршења.

За авио превоз до дестинација до којих путник из Аустралије/Новог Зеланда треба да резервише или купи или замени авио карту, ради даљег враћања за Републику Србију, а за које путник, услугу авио превоза резервише, купује или замењује карту код иностраног авио превозника, извршење услуге превоза иностраног авио превозника није, нити може бити одговорност Генералног конзулата Републике Србије у Сиднеју.Важно упозорење – лажан сајт за гласање из иностранства: 21.05.2020

Преносимо саопштење Министарства државне управе и локалне самоуправе Републике Србије: Важно упозорење – лажан сајт за гласање из иностранства: 21.05.2020.

Ниједан орган државе не стоји иза сајта www.hocudaglasam.com на ком се наводи да грађани Републике Србије који живе у иностранству могу да оставе своје личне податке, као и копије личних докумената, како би могли да се пријаве за гласање за предстојеће изборе.

Посебно је важно упозорити јавност и све грађане да буду опрезни, јер је званична процедура за пријаву грађана за гласање по месту боравишта у иностранству прописана Законом о јединственом бирачком списку и Упутством за спровођење Закона о јединственом бирачком списку.

Та процедура подразумева подношење личног захтева преко дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије који те захтеве прописаним процедурама прослеђују општинским односно градским управама према месту пребивалишта подносиоца захтева, након чега наведене управе доносе решење о упису податка у бирачки списак да ће бирач на предстојећим изборима да гласа према месту боравишта у иностранству.

Грађани морају бити опрезни коме остављају своје податке будући да постоји могућност злоупотребе истих.Конкурс за суфинансирање пројеката за регион -19. мај 2020.

Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписује Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону, који ће трајати од 18. маја до 1. јуна 2020. године. Све информације о конкурсу могу се наћи на следећем линку: https://www.dijaspora.gov.rs/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-za-region-4/

Конкурс за суфинансирање пројеката за дијаспору - 19. мај 2020. Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписује Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, који ће трајати од 18. маја до 1. јуна 2020. године. Све информације о конкурсу могу се наћи на следећем линку: https://www.dijaspora.gov.rs/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-za-dijasporu-3/АКТИ РИК-а – 11.05.2020.

Републичка изборна комисија донела је, дана 11.05.2020. године, Решење о настављању спровођења изборних радњи у поступку избора за народне посланике Народне скупштине, расписаних 4. марта 2020. године. Избори ће се одржати 21. јуна 2020. године. Такође, према донетом Роковнику за вршење изборних радњи , захтеви за гласање у иностранству држављана Републике Србије, примају се најкасније до 30. маја 2020. године (до поноћи, локално време у Р.Србији).АКТ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ - 06.05.2020.

Одлуком о укидању ванредног стања („Сл. гласник РС“бр. 65/20), укинуто је ванредно стање на територији Републике Србије, проглашено 15. марта 2020. године. Одлука је ступила на снагу 06.05.2020. године.Акт Владе - 24.4.2020

Извод из Одлуке о проглашењу болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2  заразном болешћу (“Службени гласник РС”, бр:  23/20, 24/20, 27/20, 28/20, 30/20, 32/20, 35/20, 37/20 , 38/20, 39/20, 43/20, 45/20 , 48/249/20, 59/20 и 60/20.):

“4аДржављанима Републике Србије и страним држављанима који имају одобрен привремени боравак или стално настањење у Републици Србији, а који улазе у Републику Србију, ради спречавања појаве, ширења и сузбијања заразне болести COVID-19 одређује се мера стављања под здравствени надзор на акутно респираторно обољење изазвано вирусом SARS-CoV-2  у трајању од 14 дана (изолација у кућним условима) или друга мера здравственог надзора утврђена актом министра надлежног за послове здравља у складу са епидемиолошком ситуацијом, односно у циљу процене епидемиолошког ризика.

Лица која улазе у Републику Србију, а код којих се уочавају симптоми заразне болести COVID-19, одмах се упућују у одговарајућу здравствену установу и према њима се поступа у складу са тачком 2. ове одлуке.”Акт Владе – ступио на снагу 31.03.2020. године:

Одлука о измени Одлуке о проглашењу болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2 заразном болешћу („Службени гласник РС“ број 48/20)

1. У Одлуци о проглашењу болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2 заразном болешћу („Службени гласник РС”, бр. 23/20, 24/20, 27/20, 28/20, 30/20, 32/20, 35/20, 37/20, 38/20, 39/20, 43/20 и 45/20), у члану 4а став 1. мења се и гласе:

„4а Држављанима Републике Србије и страним држављанима који имају одобрен привремени боравак или стално настањење у Републици Србији, а који улазе у Републику Србију, ради спречавања појаве, ширења и сузбијања заразне болести COVID-19 одређује се мера стављања под здравствени надзор на акутно респираторно обољење изазвано вирусом SARS-CoV-2 у трајању од 28 дана (изолација у кућним условима) или друга мера здравственог надзора утврђена актом министра надлежног за послове здравља у складу са епидемиолошком ситуацијом, односно у циљу процене епидемиолошког ризика.”

Став 2. мења се и гласи:

„Лица која улазе у Републику Србију, а код којих се уочавају симптоми заразне болести COVID-19, одмах се упућују у одговарајућу здравствену установу и према њима се поступа у складу са тачком 2. ове одлуке.”

У ставу 3. речи: „ст. 1. и 2.” замењују се речима: „става 1.”. 

У ставу 4. речи: „мера карантина у трајању од 28 дана – у објекат војне установе „Моровић”, Шид и Миратовачко поље” замењују се речима: „мера стављања под здравствени надзор на акутно респираторно обољење изазвано вирусом SARS-CoV-2 у трајању од 14 дана (изолација у кућним условима), уколико члан посаде домаћи држављанин по истеку 14 дана нема здравствених и епидемиолошких индикација на СОVID-19 и уколико се поново по истеку наведеног рока укрцава на брод. У супротном, мера стављања под здравствени надзор на акутно респираторно обољење изазвано вирусом SARS-CoV-2 траје 28 дана (изолација у кућним условима) или се одређује друга мера здравственог надзора утврђена актом министра надлежног за послове здравља у складу са епидемиолошком ситуацијом, односно у циљу процене епидемиолошког ризика.ˮ

Ставови 5. и 6. бришу се.КОНКУРСИ ЗА СУФИНАНАСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ

Обавештавамо да се поништавају конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре, као и да ће се нови расписати по престанку ванредног стања у Републици Србији.ДИГИТАЛНИ САДРЖАЈИ УСТАНОВА КУЛТУРЕ НА СТРАНИМ ЈЕЗИЦИМА - 2020.

Имајући у виду мере Владе Републике Србије уведене са циљем што безбеднијег превазилажења друштвене ситуације настале због епидемије COVID-19, а у циљу олакшавања приступа дигиталним садржајима становницима Републике Србије, и посебно, корисницима из других земаља, Министарство културе и информисања представља дигиталне садржаје националних установа културе, доступне на страним језицима. Табелу са садржајима у дигитиланом облику (виртуелне туре, дигитални аудио и видео материјал, фортографије, текстве, 3Д скенуране објекте и др) можете наћи овде (http://www.kultura.gov.rs/cyr/aktuelnosti/digital-contents----serbian-cultural-institutions-2020

Српски филмови

1. Поред мене (2015, Стеван Филиповић, драма, 110 мин) http://www.fcs.rs/en/films/film-database/?page=film&id=1314 Link http://www.youtube.com/watch?v=hpKAFB9QUZc

2. Шишање (2010, Стеван Филиповић, драма, 98 мин) http://fcs.rs/en/films/film-database?page=film&id=169 Link: http://www.youtube.com/watch?v=tsH6IRftCEI

3. Шејтанов ратник (2006, Стеван Филиповић, фантастична комедија, 94 мин) http://www.fcs.rs/en/films/film-database/?page=film&id=152 Link: http://www.youtube.com/watch?v=IgxT0TmisxEМере Владе Републике Србије

Одлука Владе Р.Србије о затварању свих граничних прелаза за улазак у Р.Србију, од 19.03.2020. године.

Затварају се сви гранични прелази за улазак путника у Републику Србију – у међународном друмском, железничком и речном саобраћају, као и за улазак преко граничних прелаза за погранични саобраћај према суседним земљама.

Уредба Владе Р. Србије о мерама за време ванредног стања

Допуном од 19.03.2020. године, чланом 4а прописано је да се забрањује слетање на аеродроме и полетање са аеродрома у Републици Србији свим ваздухопловима који врше превоз путника у међународном ваздушном саобраћају, ради заштите од уношења и ширења заразних болести на територији Републике Србије.

Одлука о изменама Одлуке о проглашењу болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2 заразном болешћу од 19.03.2020. године.

Изменом Одлуке, члан 4а гласи: ”Држављанима Р.Србије и страним држављанима који имају одобрен привремени боравак или стално настањење у Р.Србији, а који у Р.Србију долазе из држава, односно подручја са интензивном трансмисијим болести COVID-19, односно жаришта епидемије, и то из: Швајцарске Конфедерације, Републике Италије, Исламске Републике Иран, Румуније, Краљевине Шпаније, Савезне Републике Немачке, Француске Републике, Републике Аустрије, Републике Словеније и Републике Грчке - одређује се мера карантина и, ради спречавања појаве, ширења и сузбијања заразне болести COVID-19, упућују се на спровођење те мере у трајању од 28 дана - у објекат војне установе ”Моровић”, Шид и Миратовачко поље.

Више информација овдеИзбори за народне посланике Народне скупштине Републике Србије

Обавештавамо све заинтересоване да се, у складу са чланом 5. Уредбе о мерама за време ванредног стања, које је у Републици Србији на снази од 15. марта 2020. године, прекидају све изборне радње у спровођењу избора за народне посланике Народне скупштине Републике Србије који су расписани за 26. април 2020. године.
Прекид наведених активности трајаће док траје ванредно стање у Републици Србији, с тим што ће се изборни процес, као и рокови за вршење изборних радњи, наставити у складу са одлуком о престанку ванредног стања.ВАНРЕДНО СТАЊЕ НА ТЕРИТОРИЈИ СРБИЈЕ (15. март 2020. године)

Председник Републике Србије Александар Вучић, председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић донели су 15. марта, у складу са Уставом, Одлуку о увођењу ванредног стања. Одлука је истог дана ступила на снагу.

Границе Републике Србије затворене су за све стране држављане, са изузетком акредитованих чланова особља страних ДКП и канцеларија међународних организација, као и чланова њихових породица који су носиоци посебних личних карата и страних држављана који имају одобрен привремени боравак или стално настањење у Републици Србији.

Грађани Републике Србије, као и горе наведене категорије страних држављана, а који улазе у Републику Србију, у обавези су да буду у самоизолацији од најмање 14 дана, под кривичном одговорношћу. Ова мера ће бити стриктно контролисана и њено кршење биће најстроже санкционисано.

Њима ће при уласку у земљу бити уручено законски обавезујуће решење. Запрећена затворска казна за кршење ове одредбе је до три године затвора. Ово је веома важно како би се смањило кретање грађана, што је један од главних разлога за увођење ванредног стања у циљу спречавања ширења вируса COVID-19.

Када је реч о грађанима Републике Србије и страним држављанима који имају боравиште у Републици Србији, а који долазе из Швајцарске Конфедерације, Републике Италије, Исламске Републике Иран, Румуније, Краљевине Шпаније, Савезне Републике Немачке, Француске Републике, Републике Аустрије, Републике Словеније и Републике Грчке одређује се изолација у трајању од 28 дана.

Ове мере не односе се на:
• посаде теретних моторних возила приликом обављања међународног превоза у друмском саобраћају. У случају међународног транзитног превоза терета у друмском саобраћају, боравак се ограничава на период не дужи од 12 часова од момента уласка на територију Републике Србије;
• посаде теретних бродова који превозе робу у једну од домаћих лука. У случају транзитне пловидбе на међународном водном путу на територији Републике Србије, исти се ограничава на период не дужи од 90 часова за бродске саставе и 60 часова за самоходна пловила од момента уласка на територију Републике Србије у случају узводне пловидбе. У случају низводне пловидбе, боравак у водама Републике Србије се ограничава на период не дужи од 72 часа за бродске саставе и 54 часа за самоходна пловила од момента уласка на територију Републике Србије;
• возопратно особље железничких возила која улазе у зону граничних станица утврђених међудржавним споразумима;
• посаде и кабинско особље ваздухоплова чије је крајње одредиште Република Србија или су у транзиту преко међународних аеродрома Републике Србије;
• лица која су добила сагласност за улазак у Републику Србију од радног тела Владе које чине представници Министарства здравља, Министарства спољних послова, Министарства унутрашњих послова и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.
• хуманитарне конвоје под обавезном пратњом уговорене дипломатским путем.

Имајући наведено у виду, сва дипломатско-конзуларна представништва Републике Србије у иностранству обуставиће рад на пријему захтева за издавање виза за странце, осим горе наведених категорија, који намеравају да улазе на територију Републике Србије.

Све најновије вести можете пратити на порталу Владе Републике Србије.
На посебном порталу Министарства здравља Републике Србије детаљно је објашњен поступак на граничним прелазима при уласку путника у Републику Србију.КОРОНА ВИРУС: ПРЕПОРУКА ДРЖАВЉАНИМА СРБИЈЕ У ИНОСТРАНСТВУ

 ИЗБОРИ: ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ

Поводом избора за народне посланике Народне скупштине, који су расписани за 26. април 2020.године, преносимо обавештење Министарства државне управе и локалне самоуправе:

Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије могу, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (4. април 2020. године), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за народне посланике Народне скупштине гласати у иностранству.

Захтев обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима и потпис подносиоца захтева.

Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству на прописани начин доставља надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи.

Надлежна општинска, односно градска управа решење о уписивању податка да ће бирач на изборима гласати према месту боравишта у иностранству и бирачко место на коме ће гласати на исти начин и по истом поступку доставља дипломатско-конзуларнмо представништву које је проследило захтев, ради обавештавања бирача.

По доношењу решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.

Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.

Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.

Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана, на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе – https://upit.birackispisak.gov.rs/.

обрасци Захтева:

- за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, можете овде преузети.

- за упис у јединствени бирачки списак у Републици Србији, можете овде преузети. Попуњени захтеви се могу доставити личним доласком у Генерални конзулат Републике Србије у Сиднеју, путем поште, факса или електронским путем (прилаже се копија важећег пасоша или личне карте издатих од стране надлежних органа Р. Србије).КОНКУРСИ ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ

Одлукама бр. 20/30-2020/01 и бр. 21/30-2020/01 од 16. јануара 2020. године, Министарство спољних послова – Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону је расписало конкурсе за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре. Конкурси су отворени од 20. јануара до 10. фебруара о.г. Све информације о конкурсима и процедури пријављивљања могу се пронаћи на линку:

https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/ПОЖАРИ У АУСТРАЛИЈИ - КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

 Имајући у виду да у Аустралији већ више месеци трају пожари, а да је од децембра 2019. године ситуација у појединим опожареним рејонима измакла контроли, као и да је долазило до повремених прекида саобраћаја, прекида у испоруци електричне енергије па и хитних евакуација, свим грађанима Републике Србије који трајно или привремено бораве у Аустралији или планирају свој скори долазак у Аустралију, препоручује се да се претходно информишу о стању у рејону у коме бораве или намеравају да бораве и да строго прате инструкције надлежних аустралијских органа и служби. Не препоручују се појединачна путовања и удаљавање од магистралних комуникацијских праваца, а у случају неопходне потребе за одлазак у рејоне који су посебно изложени опасности од пожара неопходно је пратити информације које се објављују путем радија (ABC local radio 666), телевизије (ABC) и специјализованих интернет-портала “fires near me” app, (https://www.rfs.nsw.gov.au/fire-information/fires-near-me) и придржавати се упутстава овлашћених лица на терену. Препоручује се да своје рођаке и пријатеље држите информисаним о свом кретању, а у случају ванредне потребе можете се обратити надлежним аустралијским органима или најближем ДКП Републике Србије у Аустралији. У случају потребе, може се користити број телефона аустралијске службе за хитне случајеве - 000 (три нуле), а у случају потребе за конзуларном помоћи држављани Републике Србије могу да се обрате једном од два дипломатско-конзуларна представништва Републике Србије у Аустралији:

Амбасада Републике Србије у Канбери 4 Bulwarra Close O`Malley ACT 2606 Canberra Телефон: + 612 / 6290-2630; + 612 / 6290-2948 Факс: + 612 / 6290-2631 E-mail: embassy.canberra@serbia.org.au; office.embassy@serbia.org.au Website: www.canberra.mfa.gov.rs

Генерални конзулат Републике Србије у Сиднеју 12, Trelawney Street, Woollahra, N.S.W.2025 P.O.Box 190 Edgecliff, N.S.W.2027 Sydney Телефон: + 612 / 9362-46-37, 9362-30-03, + 612 / 9362-46-38 Факс: + 612 / 9362-45-55 Е-mail: gkrssid@optusnet.com.au Website: www.sydney.mfa.gov.rsФИНАНСИЈСКИ ВОДИЧ ЗА ПОВРАТНИКЕ

Народна Банка Србије је на свом веб сајту поставила информације за повратнике у Р.Србију у вези са интеграцијом и располагањем новцем. Те информације су дате у Финансијском водичу који је изложен на веб сајту и то:

https://www.nbs.rs/internet/latinica/20/plp/finansijski_vodic_za_povratnike.pdf

Циљ је пружање информација у вези са питањима из области девизног пословања од значаја за повратек наших грађана из иностранства.ДОНЕТА ОДЛУКА О УКИДАЊУ ВИЗА ЗА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ ЈЕРМЕНИЈЕ НОСИОЦЕ ОБИЧНИХ ПАСОША

Влада Републике Србије је на својој седници од 24.10.2019. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Јерменије, носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Републике Србије најдуже до деведесет (90) дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од сто осамдесет (180) дана, уколико не постоје сметње из члана 15. Закона о странцима. Одлука ступа на снагу 02. новембра 2019. године.КАНДИДАТУРА РС ЗА РЕИЗБОР У ИЗВРШНИ САВЕТ УНЕСКАДОНЕТЕ ОДЛУКЕ О СУФИНАНСИРАЊУ ПРИЈЕКАТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ

Обавештавамо да су дана 19. јуна ове године, у Министарству спољних послова Републике Србије, Управи за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, донете Одлуке о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону. Одлуке се могу наћи и преузети на следећим линковима:

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-DIJASPORA-2019.pdf

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-REGION-2019-1.pdfКОНКУРСИ ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОJЕКАТА У КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ

Министарство спољних послова Републике Србије, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписало је Конкурсе за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре. Конкурси су отворени до 01. априла 2019. године. Све информације о конкурсима и процедури пријављивања, могу се наћи на линку http://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/18. СРПСКИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ

Са задовољством вас обавештавамо да ће се, почев од 26. новембра до 9. децембра 2018. године у Сиднеју, на више локација у Аустралији, одржати 18. Српски филмски фестивал. Као и претходних година и ове године имаћемо прилику да видимо најбоља годишња остварења српске кинематографије. Филмови који ће се ове године приказати широм Аустралије су:

1. СЛЕПИ ПУТНИК НА БРОДУ ЛУДАКА (A stowaway on the ship of lunatics), редитељ Горан Марковић – МА15+

2. НИГДЕ (Nowhere), редитељ Предраг Велиновић – МА15+

3. ПАТУЉЦИ СА НАСЛОВНИХ СТРАНА (Front Page Midgets), редитељ Милорад Миликовић – R18+

4. ВОНГАР (WONGAR), редитељ Андријана Стојковић – MA15+

5. ИЗГРЕДНИЦИ (Offenders), редитељ Дејан Зечевић – R18+  филм је номинован за Оскара у 2019

Све информације у вези са приказивањем поменутих филмова, куповине и резервација карата можете преузети са званичног сајта СРПСКОГ ФИЛМСКОГ ФЕСТИВАЛА или Фејсбук странице.СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ „ФУДБАЛСКЕ АКАДЕМИЈЕ УЛТРА“

У недељу, 28.10.2018.г, у Генералном конзулату Р. Србије у Сиднеју, одржана је промоција и свечано отворена фудбалска академија за децу српског порекла у Сиднеју, „Фудбалска академија Ултра“ („Ultra Football Academy“).


Oпширније...
СРБИЈА ПАМТИ - Аустралијанци и новозеланђани у Првом светском рату

Током 14, 15. и 16. септембра 2018. године реализован је програмкомеморативних свечаности у Канбери посвећених обележавању 100 година о завршетка Великог рата. Централни део програма – комеморативна академија – реализована је 15. септембра, односно, на сам дан стогодишњице пробоја Солунског фронта.
Програм под насловом „SERBIA REMEMBERS – Australians and New Zealanders in World War One” је конципиран и реализован кроз сарадњу Амбасаде са Бојаном Пајићем (Мелбурн) као резултат његовог вишегодишњег истраживачког рада, као и са Мирјаном Ђукић (Сиднеј) која је предано решавала бројне изазове организације једног оваквог догађаја. 
Амбасада и овим путем жели посебно да се захвали бројним учесницима програма као и оним који су помогли реализацију целе комеморативне свечаности, а посебно Хору «Свети Кнез Лазар» из Сиднеја који предводи Драгана Милановић, проти Саши Радојичићу из Сиднеја који је са својим сарадницима приредио у Амбасади занимљиву изложбу ордења  Србије из Великог рата, као и четворици момака из Канбере – Михајлу Драгичевићу, Данилу Јанковићу, Николи Кајтезу и Алекси Вранићу - који су поносно носили реплике униформи српских војника из Великог рата и учинили целу комеморативну свечаност визуелно богатијом.


Oпширније...
УРУЧЕНА ЗАХВАЛНИЦА ГОСПОДИНУ МИЉАНУ МИРИЋУ

У Генералном конзулату Р. Србије у Сиднеју, господину Миљану Мирићу, власнику фирме „Infinity HVAC ServicesPty Ltd, угледном члану српске дијаспоре у Аустралији, уручена је захвалница поводом успешне сарадње, подршке и несебичне донације овом Генералном конзулату. ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ВИДОВДАНА У АУСТРАЛИЈИ

У сали Универзитета Новог Јужног Велса, у Сиднеју 24.06.о.г, одржана је девета по реду Видовданска академија на којој су учествовали ђаци и наставници десет српских допунских школа из Новог Јужног Велса (НЈВ), односно Сиднеја, Волонгонга и Њукасла, које су под покровитељством Митрополије аустралијско-новозеландске СПЦ. 

У двосатном пригодном и занимљивом културно-уметничком програму, уз помоћ вредних и пожртованих наставника и родитеља који увелико подржавају и помажу припреме за ову приредбу, деца су присутнима дочарали лепоту српског језика уз извођење представа, народних игара и рецитовања стихова познатих српских песника. 


Oпширније...
ПИСАЦ ВЛАДИМИР ПИШТАЛО – ГОСТОВАЊЕ У ГК Р. СРБИЈЕ У СИДНЕЈУ

У петак, 20.04.2018.г, у Генералном конзулату Р. Србије у Сиднеју, у сарадњи са Јеленом Киш, уредницом интернет магазина „Аустралиана Серба“, пригодном књижевном вечери представљена су ауторска дела угледног српског писца Владимира Пиштала, који,  под покровитељством културног клуба „Његош“ из Мелбурна, борави у двонедељној посети Аустралији. 

На књижевној вечери, коју је отворио домаћин ГК Б.Радошевић, представљена су књижевна дела: „Сунце овог дана – писмо Андрићу“, најновија књига поменутог књижевника и „Тесла, портрет међу маскама“, књига за коју је 2008. године добио награду „НИН“. Панел дискусију, пред око 50 љубитеља књижевности, отворили су писац и лекар др Петар Пјешивац и сликар и песник Небојша Симић, угледни грађани српске и црногорске заједнице из Мелбурна, који су представили истакнутог писца и његова дела.         


Oпширније...
УРУЧЕНА ЗАХВАЛНИЦА Г. МИЛОВАНУ КАРАЈЧИЋУ

 

У Генералном конзулату Р. Србије у Сиднеју, господину Миловану Карајчићу, угледном члану српске дијаспоре у Аустралији, уручена је захвалница поводом успешне дугогодишње сарадње и његове несебичне подршке овом Генералном конзулату. КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА

Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписала је Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону. Конкурс је отворен од 12. до 30. марта 2018. године.


Oпширније...
ПОДИЗАЊЕ ЗАСТАВЕ Р. СРБИЈЕ ИСПРЕД ОПШТИНЕ БЕЈ САЈД 13. ФЕБРУАРА 2018.

Поводом Дана државности Републике Србије, сада већ традиционално, по 10. пут, у Сиднејској Општини Беј Сајд (Рокдејл), 13. фебруара 2018. године  подигнута је застава Републике Србије.


Oпширније...
6. СРПСКИ ФЕСТИВАЛ У СИДНЕЈУ

У Сиднеју је 10. и 11. фебруара 2018. године одржан шести по реду Српски Фестивал који је још једном у самом срцу највећег аустралијског града окупио десетине хиљада Срба, гостију и пролазника. Ово је највећа јавна смотра српске традиције и културе на јужној хемисфери. 


Oпширније...
17. СРПСКИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ

Филмом „Козје уши“, редитеља Марка Костића, 27. новембра, свечано је отворен 17. Српски филмски фестивал у Аустралији у „Hoyts Entertainment Moore Park у Сиднеју. На Фестивалу, који се ове године одржава од 24.11. до 10.12.2017. године широм Аустралије (Сиднеј, Канбера, Бризбејн, Мелбурн, Аделејд и Фримантл-Перт), приказаће се пет најновијих филмских остварења српске кинематографије, и то играни филмови: 

1. КОЗЈЕ УШИ (OUT OF THE WOODS) – редитељ Марко Костић;

2. РЕКВИЈЕМ ЗА ГОСПОЂУ Ј. (REQUIEM FOR MRS J.) – редитељ Бојан Вулетић;

3. САНТА МАРИА ДЕЛА САЛУТЕ (SANTA MARIA DELLA SALUTE) – редитељ Здравко Шотра;

4. ДНЕВНИК МАШИНОВОЂЕ (TRAIN DRIVERS DIARY) – редитељ Милош Радовић;

5. СТАДО (HERD) – редитељ Никола Којо;


Oпширније...
СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА 170-год. ОД ОБЈАВЉИВАЊА ДЕЛА „ГОРСКИ ВИЈЕНАЦ“ ПЕТРА II ПЕТРОВИЋА ЊЕГОША У ГК РС У СИДНЕЈУ

У четвртак, 12.10.2017.г, у ГК Р. Србије у Сиднеју, у сарадњи са КУД „Његош“ из Сиднеја, пригодном свечаном Академијом обележена је 170-годишњица објављивања „Горског вијенца“, Петра II Петровића Његоша.

Пред око 70 званица, на Академији коју су припремили чланови КУД „Његош“, представљено је дело и живот овог песника и филозофа и значај за српски и црногорски народ. Рецитовани су стихови из његове епске поеме „Горски вијенац“. Подсетили су на владавину овог духовног и световног вође Црне Горе у 19. веку, који се залагао за ослобођење и уједињење свих Срба. 

 


Oпширније...
ИЗЛОЖБА ЕКСПОНАТА НИКОЛЕ ТЕСЛЕ У СИДНЕЈУ

У уторак, 25.07.2017. године, у Центру за иновације Мајкл Крауч (Michael Crouch Innovation Centre), при Универзитету Новог Јужног Велса (УНЈВ) у Сиднеју, свечано је отворена изложба експоната о Николи Тесли под називом „Неограничени ум“. Изложба је претходно одржана у Перту, „Tesla EXPO 2017“ од 01-16. јула о.г, у организацији „Тесла Форум Западна Аустралија“, чијем отварању је присуствовао амб. Мирољуб Петровић. 

Изложба, која је по први пут одржана у Сиднеју од 26. јула до 6. августа, организована је у сарадњи са Музејом Никола Тесла из Београда, представницима српске заједнице, члановима друштва „Никола Тесла Српски“ и домаћинима УНЈВ, уз помоћ бројних спонзора, од којих издвајамо „Ер Србију“ са „Етихадом“, а уз инцијативу и посредовање ДКП Р. Србије у Канбери и Сиднеју. 


Oпширније...
ГОДИШЊА СВЕЧАНОСТ САВЕЗА ШКОЛА ЈЕЗИКА ЕТНИЧКИХ ЗАЈЕДНИЦА НЈВ

Горњи ред: Драгана Милановић, Весна Кнежевић, проф. Слободан Живковић, отац Саша Чолић, Милица Козлина и Владета Теофиловић. Доњи ред: Мануела и Драган Митровић, конзул Бранислав Грбић, премијерка НЈВ Гледис Береџиклијан, Андријана Дрпа и Петар Козлина.    

У суботу, 20.05.2017. године, у Сиднеју је одржана редовна свечаност у организацији Савеза школа етничких заједница Новог Јужног Велса (NSW Federation of Community Language Schools)Ова манифестација се одржава сваке године у циљу неговања традиције аустралијске политике мултикултурализма и анимирања представника свих  етничких заједница који живе на простору НЈВ да допринесу, подрже и привуку што већи број студената да похађају вечерње школе на језицима својих предака, као и да негују и очувају своје културно наслеђе и идентитет.

Свечаности су присуствовали премијерка НЈВ Гладис Береџиклијан, као и министри Владе НЈВ Рејмонд Вилијамс, задуженог за мултикултурализам, и Виктора Доминела, задуженог за финансије. Поред већ поменутих чланова Владе, позиву су се одазвали и посланици Парламента НЈВ, чланови сиднејског конзуларног кора, представници Савеза и припадници етничких и верских заједница. 


Oпширније...
ИСПЛАТА СТАРЕ ДЕВИЗНЕ ШТЕДЊЕ

Законом о регулисању јавног дуга Р. Србије по основу неисплаћене девизне штедње грађана положене код банака чије је седиште на територији Р. Србије и њиховим филијалама на територијама бивших република СФРЈ, који је ступио на снагу 30.12.2016. године, обезбеђен правни основ за исплату старе девизне штедње, без обзира на држављанство штедише.
Пријава потраживања се подноси директно Управи за јавни дуг Р. Србије (лично или поштом), на прописаном обрасцу, а може се поднети у року од годину дана од дана објављивања позива за пријаву потраживања, који је, 23. фебруара 2017. године, објављен у средствима јавног информисања у Р. Србији и на територији бивше СФРЈ.
Текст закона, уредбе и прописани обрасци могу се преузети са сајта Управе за јавни дуг
 http://www.javnidug.gov.rs/ПОЗИВ ЗА УВОЂЕЊЕ У ВОЈНУ ЕВИДЕНЦИЈУ РЕГРУТА РОЂЕНИХ ПРЕ 1999. ГОДИНЕ

У току jaнуара 2017.године почело је увођење у војну евиденцију младића који ове године постају пунолетни. Општи позив за увођење у војну евиденцију упућен је младићима рођеним 1999. године и старијих годишта, који из одређених разлога нису уведени у војну евиденцију, да се јаве центрима Министарства одбране у својим градовима и регулишу ту законску обавезу. Потребно је на увид понети личну карту или, уколико је лице не поседује, неку другу јавну исправу из које се може утврдити идентитет. Општи позив за увођење у војну евиденцију траје до краја фебруара, после чега ће бити упућивани појединачни позиви свима који се нису одазвали.
Младићи, држављани Србије, који живе у Аустралији и на Новом Зеланду, своје право и законску обавезу могу да испуне у Амбасади Републике Србије у Канбери или у Генералном конзулату Републике Србије у Сиднеју. 
Линк на текст Информације-позива Министарства одбране РСОД 1. ФЕБРУАРА 2017.ГОДИНЕ ЗВАНИЧНО ЈЕ ПОЧЕЛА ПРИМЕНА ОДЛУКЕ О ПРИЗНАВАЊУ ВОЗАЧКИХ ДОЗВОЛА СРБИЈЕ У АУСТРАЛИЈИ

Oд 1. фебруара 2017.  године надлежни органи у Аустралији - Austroads - примењују одлуку о признавању возачких дозвола држављана Србије. Возачке дозволе издате у Србији добиле су статус „Признања Искусног Возача“. Статус „Признање Искусног Возача“ (Experienced Driver Recognition) пружа могућност да подносилац захтева из Републике Србије добије Аустралијску возачку дозволу без обавезе полагања практичног дела – вожње, и теоријског дела – тестова, за категорије „Ц“ (аутомобил) или „Р“ (мотоцикл).

Подносилац захтева за признавање возачке дозволе из Србије у Аустралији треба да задовољи следеће услове:
- мора бити старији од 25 година,
- да испуњава предуслове (старост и услове) за релевантне категорије возила,
- да достави одговарајућу потврду о идентитету, и
- да испуњава услове о пребивалишту.
Ако је возач млађи од 25 година и долази из земље под статусом „Признатог Искусног Возача“ (који је добила Република Србија), подлеже обавези полагања возачког испита у целини.

 ПРИЈЕМ ПОВОДОМ ДАНА ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

У среду, 15.02.2017. године, пригодним пријемом у Генералном конзулату Р. Србије у Сиднеју обележен је Дан државности Р. Србије.  

У част обележавања државног празника позване су угледне личности из јавног и политичког живота Новог Јужног Велса (НЈВ) и Аустралије, представници страних дипломатско-конзуларних мисија, као и истакнути припадници Српске заједнице. Издвајамо присуство Дејвида Кларка, члана законодавног савета Парламента НЈВ и личног изасланика Гледис Береџиклијан, премијерке НЈВ и протојереја-ставрофора Миодрага Перића у име владике Силуана, Епископа Митрополије аустралијско-новозеландске СПЦ. Позиву су се одазвали бројни  шефови страних мисија, представници пријатељских заједница, локалних власти и полиције. Српску заједницу су представљали угледни бизнисмени, председници клубова и медија, лекари, професори, спортисти и музичари са којима овај ГК има дугогодишњу сарадњу и познанство.


Oпширније...
ПОДИЗАЊЕ ЗАСТАВЕ Р. СРБИЈЕ ИСПРЕД ОПШТИНЕ БЕЈ САЈД

У част обележавања Дана државности Републике Србије у Сиднејској Општини Беј Сајд (бивша Рокдејл), 13.02.2017. године, пригодном свечаношћу, традиционално, по девети пут, подигнута је застава Републике Србије. 

Окупљеним грађанима из српске дијаспоре са припадницима грчке заједнице први се, у име градоначелника Беј Сајда обратио Миодраг Пешић, председник Удружења српско-аустралијске заједнице „Сретење“, који је поздравио уважене госте и, између осталог, подсетио да је „Рокдејл једино место у свету где се, поред српских представништава, као и у Србији, подиже застава Р. Србије за Дан државности“. 

У име Генералног конзулата Р. Србије у Сиднеју присутнима се обратио ГК Б. Радошевић пригодним говором, који се, између осталог, захвалио домаћинима и истакао „да је поносан што се у част Дана државности Р. Србије подиже наша застава“. 

Свечаном скупу присуствовали су и следећи уважени гости: Бранислав Грбић, конзул; Ставрос Киримис, ГК Р. Грчке; Стивен Кампер, члан Законодавне скупштине Новог Јужног Велса за Рокдејл; отац Немања Мрђеновић, у име Владике Силуана, Епископа Митрополије аустралијско-новозеландске СПЦ, Драган Миловановић, делегат српске дијаспоре и председник српског културног клуба „Св. Сава“,  као и други службеници Општине и грађани Рокдејла са припадницима Српске и других етничких заједница. 


Oпширније...
V СРПСКИ ФЕСТИВАЛ У СИДНЕЈУ

Популарно названи „највећи српски фестивал на јужној хемисфери“ по пети јубиларни пут одржан је 4. и 5. фебруара, 2017. године, на једној од најпрометнијих туристичких локација Сиднеја, Дарлинг Харбор и Тумбалонг Парк, у организацији Удружења српске православне омладине (СОЈА) из Сиднеја, под покровитељством Митрополије аустралијско-новозеландске СПЦ и многобројних спонзора. Као и свих претходних година, и овог пута Српски фестивал је окупио бројне угледне госте и српску дијаспору. Ова манифестација, која је спој културе, традиције и идентитета српског народа на овим просторима, има енорман потенцијал за презентацију Србије најширој публици у Сиднеју, као и бројним страним туристима који посећују ову локацију. Дводневни фестивал привукао је велики број посетилаца (процена око 50 хиљада) који су уживали у песми, игри и кулинарским специјалитетима. 


Oпширније...
О Б А В Е Ш Т Е Њ Е - У АУСТРАЛИЈИ НЕЋЕ БИТИ ОТВОРЕНА БИРАЧКА МЕСТА ЗА ГЛАСАЊЕ НА ПРЕДСТОЈЕЋИМ ИЗБОРИМА ЗА ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, 2. АПРИЛА, ЗБОГ МАЛОГ БРОЈА ПРИЈАВЉЕНИХ БИРАЧА КОЈИ СУ ЖЕЛЕЛИ ДА ГЛАСАЈУ У АУСТРАЛИЈИ.

Наиме, до истека рока предвиђеног за пријаву бирача за гласање у Аустралији - 11. марта 2017. године, у поноћ по времену у Србији - пријавила су се укупно 22 бирача Амбасади РС у Канбери и 50 бирача у Генералном конзулату РС у Сиднеју. Пријаве су се односиле за гласање на бирачким местима у овим ДКП или на евентуално отвореном бирачком месту у Мелбурну, Перту или Бризбејну. С обзиром да је број пријављених бирача (за свако појединачно место, али и укупно) знатно испод предвиђеног минимума од 100, нису испуњене основне претпоставке за отварање нити једног бирачког места у Аустралији. Због тога ће бирачи, који су се пријавили преко Амбасаде или Генералног конзулата, бити враћени у бирачки списак према месту боравка у Србији, да би своје бирачко право могли да искористе на тим бирачким местима, ако у време избора буду боравили у земљи. Допунско решење Републичке изборне комисије о томе где ће бити отворена бирачка места у иностранству (други део решења - списак укупно 53 бирачка места у 32 државе), донето је на 17. седници, која је одржана 12. марта, можете видети ОВДЕ.ИЗБОРИ ЗА ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, 2. АПРИЛ 2017. ГОДИНЕ

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић, 2. марта 2017. године, донела је Одлуку о расписивању избора за председника Републике за 2. април 2017. године.

Бирачи – држављани Републике Србије - који имају боравиште у Аустралији и на Новом Зеланду, могу да поднесу преко Амбасаде Републике Србије у Канбери или преко Генералног Конзулата Републике Србије у Сиднеју, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка – за предстојеће изборе то значи до 11. марта 2017. године – захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за председника Републике гласати у иностранству – конкретно, у Аустралији (ДЕТАЉНИЈЕ УПУТСТВО).


Oпширније...
ОГЛАС ЗА ПРУЖАЊЕ УСЛУГА У ЦИЉУ ОТУЂЕЊА НЕПОКРЕТНОСТИ - ОТУЂЕЊА ДИПЛОМАТСКЕ НЕПОКРЕТНЕ ИМОВИНЕ У ЊУЈОРКУ (СЈЕДИЊЕНЕ АМЕРИЧКЕ ДРЖАВЕ), ТОКИЈУ (ЈАПАН), БОНУ (НЕМАЧКА) И БЕРНУ (ШВАЈЦАРСКА)

 

Босна и Херцеговина, Република Хрватска, Република Македонија, Република Словенија и Република Србија – као једине државе сукцесори бивше Социјалистичке Федеративне Републике Југославије (у даљем тексту: „СФРЈ“) – и као сувласници дипломатско-конзуларне имовине СФРЈ, као претходног титулара, овим објављују позив за учешће на конкурсу за пружање посредничких услуга у  циљу отуђивања следећих непокретности:

а) Стална мисија СФРЈ при ОУН у Њујорку, САД (Пета авенија 854, Њујорк 10065);

б) Резиденција сталног представника СФРЈ при ОУН у Њујорку, САД (Парк авенија 730, Њујорк 10021); 

в) Амбасада и резиденција СФРЈ у Токију, Јапан (7-24, 4-chome,Kitashinagawa Shinagawa-ku, Tokyo); 

г) Амбасада СФРЈ у Бону, Немачка (Schlossallee 5, 5300 Bonn 2); 

д) Амбасада и резиденција СФРЈ у Берну, Швајцарска (Seminarstrasse 5, 3006 Bern). 

ЦЕО ТЕКСТ ОГЛАСА - ОВДЕ

ЦЕО ТЕКСТ ОГЛАСА - ЕНГ - INVITATION TO TENDER - ОВДЕ

ФОРМУЛАР - TENDER BOND (GUARANTEE) - ОВДЕ

ФОРМУЛАР - PERFORMANCE BOND (GUARANTEE) - ОВДЕ

ФОРМУЛАР - TENDERER INFORMATION SHEET - ОВДЕ

 

 УСТОЛИЧЕЊЕ ВЛАДИКЕ СИЛУАНА НА ТРОН ЕПИСКОПА МИТРОПОЛИЈЕ АУСТРАЛИЈСКО-НОВОЗЕЛАНДСКЕ СПЦ

Устоличење новог владике Митрополије аустралијско-новозеландске Српске православне цркве, одржано је суботу 22. октобра 2016. године, у саборном храму Светог Ђорђа у Кабрамати у Сиднеју. У трон Епископа аустралијско-новозеландског устоличен је Његово Преосвештенство мр Силуан Мракић.

Архијерејску Литургију је предводио нови Владика Силуан, а саслуживали су му ЊП Епископ новограничко-средњезападно амерички Лонгин, ЊП Епископ аполонијски Серафим (викар локалне Архиепископије Цариградске патријаршије), ЊП Епископ канберски Георгије (викар локалне епархије Руске заграничке цркве) као и бројни свештеници Српске и Руске Цркве, укључујући и јурисдикцију Московске патријаршије из Аустралије, као и гости из Србије и Републике Српске.

 


Oпширније...
16. ФЕСТИВАЛ СРПСКОГ ФИЛМА У АУСТРАЛИЈИ

Филмом „Смрдљива бајка“, редитеља Мирослава Момчиловића, у петак 21.10.2016.г, свечано је отворен 16. Фестивал српског филма у Аустралији у „Cinema Paris FOX Studio“ у Сиднеју. На Фестивалу, од 21.10. до 08.11.2016.г. широм Аустралије (Сиднеј, Канбера, Бризбејн, Мелбурн, Аделејд и Перт), приказаће се четири најновија филмска остварења српске кинематографије, и то  филмови: Смрдљива бајка – Мирослава Момчиловића; Влажност – Николе Љуца; Браћа по бабине линије – Радоша Бајића и Игла испод прага – Ивана Мариновића. Након уводног говора домаћина директорке Милице Козлине и представљања специјалног госта Фестивала, главног глумца из филма „Влажност“ Милоша Тимотијевића, пригодним говором обратио се и један од оснивача Фестивала, ГК Бранко Радошевић.

Фестивал је ове године улепшан присуством и певањем мешовитог хора Српског певачког друштва „Jединство" из Бања Луке. Током 16 година ове манифестације, аустралијској публици, као и српској дијаспори на „петом континенту“, омогућен је увид у овај вид стваралаштва о богатој српској култури. Фотографије и извештаји са овогодишњег Фестивала доступни су преко следећег линка https://www.facebook.com/serbfilmfestПРОМОЦИЈА КЊИГЕ "ИСТОРИОГРАФИЈА ХОЛОКАУСТА У ЈУГОСЛАВИЈИ", АУТОРА ЕПИСКОПА ПАКРАЧКО-СЛАВОНСКОГ ВЛАДИКЕ ЈОВАНА

У сали еминентног Јеврејског музеја у Сиднеју, 29.09.2016.г, одржана је промоција књиге „Историографија холокауста у Југославији“, у издању на енглеском језику, чији аутор је епископ пакрачко-славонски Владика Јован Ћулибрк, којој је присуствовао конзул Б.Грбић.

Епископ пакрачко-славонски допутовао је у Аустралију 25.09.2016.г, где ће боравити две и по недеље и посетити Сиднеј, Волонгонг, Мелбурн, Аделејд и Перт. Његовом доласку претходила је Света литургија у Јасеновцу и чин припреме моштију јасеновачких новомученика које су предате храмовима Св. Јована Крститеља у Волонгонгу и Св. Ђорђа у Кабрамати, Сиднеј, овог месеца. Очекује се да Владика Јован посети манастир Руске цркве у Бомбали где ће одржати семинар са српском омладином, а у Сиднеју у цркви Св.Кнеза Лазара говорити о односима два мученичка народа – Јевреја и Срба, након чега наставља посету Мелбурну и другим градовима.ПРИЈЕМ ПОВОДОМ ПОСЕТЕ ПАТРИЈАРХА СПЦ Г. ИРИНЕЈА

У Генералном конзулату Р. Србије у Сиднеју, у сарадњи са Амбасадом Р. Србије у Канбери, приређен је, у четвртак 10.03.2016. године, свечани пријем у част посете највиших званичника Српске православне цркве на челу са Патријархом српским г. Иринејом, у чијој пратњи су били Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије и епископ Митрополије аустралијско-новозеландске г. Иринеј.


Oпширније...
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТАКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У АУСТРАЛИЈИ

Председник Републике Србије Томислав Николић потписао је 4. марта 2016. године Указ о распуштању Народне скупштине Републике Србије и расписао ванредне републичке изборе за 24. април 2016. године.

Бирачи – држављани Републике Србије - који имају боравиште у Аустралији и на Новом Зеланду, могу да поднесу преко Амбасаде Републике Србије у Канбери или преко Генералног Конзулата Републике Србије у Сиднеј, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка – за предстојеће изборе то значи до 2. април 2016. године – захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за народне посланике гласати у иностранству – конкретно, у Аустралији (КЛИКОМ на "Опширније...", до пуне информације и образаца).


Oпширније...
Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2016. години

Министарство културе и информисања Р. Србије расписало је 25. фебруара 2016. године Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2016. години.

Текст конкурса, обрасци за пријављивање и остала документација налазе се на веб сајту Министарства www.kultura.gov.rs. Рок за подношење конкурсних пријава је 28. март 2016. године.


Oпширније...
ПРИЈЕМ ПОВОДОМ ДАНА ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

У Генералном конзулату Р. Србије у Сиднеју, 16.02.2016. године, обележен је Дан државности Р. Србије 15. фебруар и педесет година дипломатских односа са Аустралијом. У част обележавања државног празника позване су угледне личности из јавног и политичког живота Новог Јужног Велса (НЈВ) и Аустралије, представници страних дипломатско-конзуларних мисија, као и истакнути припадници Српске заједнице.

Издвајамо присуство Мирољуба Петровића, амбасадора Р. Србије у Аустралији, владике Иринеја, Епископа СПЦ Митрополије аустралијско-новозеландске и Шејна Маларда (Shayne Mallard), члана Законодавног Савета НЈВ, који је у име Владе НЈВ представљао премијера Мајка Берда и Џона Аџаку, Министра НЈВ за мултикултурализам и бригу о старим лицима и инвалидима. 


Oпширније...
ПОДИЗАЊЕ ЗАСТАВЕ Р. СРБИЈЕ У СИДНЕЈСКОЈ ОПШТИНИ РОКДЕЈЛ

           У част обележавања Дана државности Републике Србије у Сиднејској Општини Рокдејл, 12.02.2016. године, пригодном свечаношћу, сада већ традиционално, по осми пут, подигнута је застава Републике Србије.

Аустралија је у склопу своје политике мултикултурализма и кроз институције које су у том циљу основане, отворила свим етничким заједницама могућност за ангажман и афирмацију у друштву. Као један такав пример је управо у овој великој сиднејској Општини Рокдејл. На иницијативу националног удружења „Сретење“, под руководством Миодрага Пешића, угледног члана Српске заједнице, сваке године од 2009., на свечаности у част Дана државности Р.Србије подиже се застава Р. Србије на јарбол испред зграде Општине, што представља стални подстицај за хармонизацију односа, блискост и толеранцију између бројних народа који живе у Сиднеју.

     


Oпширније...
IV СРПСКИ ФЕСТИВАЛ У СИДНЕЈУ

У центру Сиднеја, 6. и 7. фебруара 2016. године, на главној туристичкој локацији Дарлинг Харбор и Тумбалонг Парк, одржан је четврти по реду Српски фестивал, у организацији Удружења српске православне омладине (СОЈА) из Сиднеја, под покровитељством Митрополије аустралијско-новозеландске СПЦ и многобројних спонзора.

            Популарно назван „највећи српски фестивал на јужној хемисфери“ и ове године је окупио бројне угледне госте и српску дијаспору. Ова манифестација, која је спој културе, традиције и идентитета српског народа на овим просторима, има енорман потенцијал за презентацију Србије најширој публици у Сиднеју. Према статистичким подацима Сиднејске луке процењује се да је било преко 50.000 посетилаца на овогодишњем дводневном фестивалу. Фестивал је био украшен богатим културно-уметничким програмом, уз изведбу бројних врсних фоклорних ансамбала, певача и музичара, сви са једним циљем да промовишу Србију у Аустралији. На изложбено-продајним штандовима могли су се купити уметнички и занатски предмети, књиге, сувенири, народне ношње или посматрати изложбе и прочитати о српским верским и народним традицијама. Као и прошле и ове године, грађани су могли да уживају у буреку и кулинарским специјалитетима са роштиља уз српско вино, пиво и ракију. 


Oпширније...
ПРОМОЦИЈА РАГБИ ЛИГЕ РЕПРЕЗЕНТАЦИЈЕ СРБИЈЕ

        У Генералном конзулату Р. Србије у Сиднеју, 02.02.2016. године, у част рагби лиге репрезентације Србије, организован је пригодан пријем, под покровитељством генералног спонзора „Ер Србије“. 

            Поновно окупљање у Генералном конзулату, под већ познатим слоганом „Срби у Аустралији – идемо заједно на Светски куп у Рагби Лиги 2017!“, као и најављени двонедељни боравак српских рагби репрезентативаца у Аустралији, изазвало је велико интересовање у овдашњој дијаспори и медијима. Дочек рагбиста су, својим присуством, увеличали Владика Иринеј, епископ СПЦ Митрополије аустралијско-новозеландске, као и Дане Кондић, генерални директор „Ер Србије“, који је специјално за ову прилику допутовао из Србије. На позив „Ер Србије“ и ГК одазвали су се бројни угледни припадници Српске заједнице, удружења и клубова, представници седме силе, чланови аустралијског рагби савеза, представници „Етихада“ и других привредних фирми. Нашим репрезентативцима прикључили су се и српски рагбисти из Аустралије, као и неке „легенде“ овог спорта, пореклом из Србије, као што су Лу Живановић и Драган Ђурђевић.


Oпширније...
15. ФЕСТИВАЛ СРПСКОГ ФИЛМА

  Обавештавамо да је, почев од 29. октобра 2015. године у Сиднеју, до 22. новембра, на више локација у Аустралији, одржан 15. Фестивал српског филма. Као и претходних година и ове године имали смо прилику да видимо најбоља годишња остварења српске кинематографије. Филмови који су ове године приказани широм Аустралије су:
 

 1) Енклава (Enclave) – Горан Радовановић;
 2) Бранио сам Младу Босну (The man who defended Gavrilo Princip) – Срђан Кољевић;
 3) Поред мене (Next to me) – Стеван Филиповић;
 4) За краља и отаџбину (For King and Homeland) – Радош Бајић;
 5) Без степеника (Stairless) – Петар Шумоња;
 6) Небо изнад нас (The sky above us) – Маринус Грутхоф;
 7) Бићемо прваци света (We will be world champions) – Дарко Бајић;
 8) Дестинација Сербистан (Destination Serbistan) – Желимир Жилник.

Специјални гост Фестивала је Горан Радовановић, директор филма Енклава.
Све информације у вези са приказивањем поменутих филмова, куповине и резервација карата можете преузети са званичног сајта Фестивала српског филма:
http://www.serbianfilmfestival.org.au. https://www.facebook.com/serbfilmfestУСАГЛАШЕН ТЕКСТ СПОРАЗУМА О СОЦИЈАЛНОМ ОСИГУРАЊУ

На преговорима надлежних органа Србије и Аустралије, одржаним у Канбери од 22. до 25. септембра 2015.године, усаглашен је текст Споразума о социјалном осигурању између две државе, који су парафирали шефови делегација.
Споразумом о социјалном осигурању између Србије и Аустралије обухваћене су области пензијског и инвалидског осигурања.
Одредбе споразума омогућавају осигураницима двеју држава да се приликом остваривања права на пензију, уколико је то потребно, узме у обзир стаж осигурања навршен на територији обе државе уговорнице. Садржи, такође, и одредбе о исплати давања у конвертибилној валути на територији друге државе уговорнице, затим, о утврђивању применљивог законодавства, као и о упућивању на рад у другу државу-уговорницу. Одредбама којим се регулише упућивање на рад у другу државу-уговорницу, предвиђена је могућност изузећа од примене одредаба законодавства земље у коју је лице упућено, чиме се избегава истовремено плаћање доприноса у обе државе.
У складу са процедуром, предстоје активности у циљу припреме пратећих докумената као и само потписивање споразума, затим ратификација и његово ступање на снагу, о чему ће Амбасада правовремено обавештавати јавност.
Амбасада Републике Србије у Аустралији користи ову прилику да изрази искрену захвалност сваком од припадника Српске заједнице у Аустралији који је својим ставом или конкретном подршком помогао да се организује долазак и боравак делегације Србије како би се одржали преговори о Споразуму о социјалном осигурању.ПРЕЗЕНТАЦИЈА РАГБИ 13 ФЕДЕРАЦИЈЕ СРБИЈЕ У СИДНЕЈУ

У Генералном конзулату Р. Србије у Сиднеју, 16.03.2015. године, уз пригодан пријем, одржана је презентација Рагби 13 Федерације Србије у организацији г. Благоја Стоиљковића, представника Р13ФС, који је допутовао у Аустралију да успостави контакт са нашом дијаспором, као и играчима српског порекла и промовише српску рагби репрезентацију за предстојеће квалификације за Светско првенство које ће се одржати у Аустралији 2017. године.

Презентација под слоганом „Срби у Аустралији – идемо заједно на Светско првенство у Рагби Лиги 2017!“ изазвала је велико интересовање у српској дијаспори. Поред представника Аустралијске рагби лиге, СПЦ, „Ер Србије“, председника српских клубова и удружења, истакнутих представника српске дијаспоре, српских медија и организације „СОЈА“, позиву су се одазвали и многобројни играчи српског порекла, активни и бивши, као и њихови родитељи, који су већ играли за репрезентацију Србије, као и они који су попунили упитнике, како би „испунили своје снове и заиграли у српском дресу“.  
Квалитет играча српског порекла, велика подршка њихових породица и пријатеља и свих оних у којима је Србија у срцу представљају једну позитивну енергију и велики мотив за квалификовање српске репрезентације на предстојећем Светском купу у рагби лиги 2017. године у Аустралији.
Извештај недељника "Српски Глас" о овом догађају можете видети ОВДЕ.
Сви заинтересовани рагби играчи могу се обратити Генералном конзулату или директно представнику Рагби 13 Федерације Србије г. Благоју Стоиљковићу blagoje.stoiljkovic@ragbiliga.rs.МУШКА ФУДБАЛСКА РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА СРБИЈЕ УЗРАСТА U-20 УЧЕСТВУЈЕ НА СВЕТСКОМ ПРВЕНСТВУ, НОВИ ЗЕЛАНД, 30. МАЈ – 20. ЈУН 2015. ГОДИНЕ

Репрезентација фудбалера Србије у узрасту до 20 година је успела да се по први пут квалификује међу 24 најбоље селекција света и такмичиће се на Светском првенству које ће се одржати на Новом Зеланду од 30.05. до 20.06.2015. године. Групна фаза такмичења ће се играти од 31. маја до 06. јуна о.г. у Данедину, студентском центру Новог Зеланда и најјужнијем новозеландском граду.
У организацији ФИФА, званичан жреб је одржан 10. фебруара у Окланду и Србија је распоређена у Групу Д, заједно са репрезентацијама Уругваја, Мексика и и једном афричком репрезентацијом, која ће ускоро бити позната после завршетка Афричког купа.  
Од 1977. године када се одржава ово такмичење, Аргентина је освојила шест титула, Бразил пет, Португал две, а фудбалски навијачи наравно прижељкују репризу Светског првенства 1987. године у Чилеу, када је тадашња репрезентација младих фудбалера СФРЈ освојила титулу победивши у финалу репрезентацију Западне Немачке.
Припреме наше репрезентације ће се обавити у Окланду, у периоду од 21. до 27. маја, након чега ће тим отпутовати за Данедин, а Србија ће прву утакмицу групне фазе одиграти против репрезентације Уругваја 31. маја, са почетком у 16.00 часова. Следећу утакмицу Србија игра против афричког представника 03. јуна у 19.00 часова, а против репрезентације Мексика 06. јуна у 16.00 часова.
Осмина финала је на програму 10. и 11. јуна, четвртфинале 14. јуна, а у Окланду ће се одржати полуфиналне утакмице 17. јуна, као и финална утакмица 20. јуна.
Дипломатска представништва Републике Србије у Аустралији позива заинтересоване организације и појединце у Српској заједници на Новом Зеланду и Аустралији да заједнички подржимо најбоље младе српске фудбалсере и да им и евентуалним присуством на утакмицама дамо додатну снагу у борби за што бољи пласман.Подизање српске заставе на платоу испред Општине Рокдејл

У Сиднејској Општини Рокдејл, 12.02.2015., пригодном свечаношћу по седми пут подигнута је застава Републике Србије у част обележавања Дана државности Републике Србије. Ова манифестација подизања српске заставе на јарбол испред седишта Општине Рокдејл, постала је део традиције и пре свега представља захвалност локалних власти припадницима српске националности који живе и раде у овој Општини за њихов допринос стварању и неговању аустралијске политике мултикултурализма, као и стални подстицај за хармонизацију односа, блискост и толеранцију између бројних народа који живе у Сиднеју.

Видео прилоге о овом скупу можете видети на: РТС http://vimeo.com/119432871 и локална МИС ТВ https://www.youtube.com/watch?v=L-NEOJ48uAY.

(Више фотографија)

Фотографије: Радивој МачковићСрпски фестивал у Сиднеју

  У центру Сиднеја на главној туристичкој локацији Дарлинг Харбор, 07. и 08. фебруара о.г., одржан је трећи по реду Српски фестивал у организацији Удружења српске православне омладине (СОЈА) из Сиднеја, под покровитељством Митрополије аустралијско-новозеландске СПЦ и многобројних спонзора.
Популарно назван "највећи српски фестивал на јужној хемисфери" окупио је, и ове године, бројне угледне госте и српску дијаспору.

(Више фотографија)

Фотографије: Радивој МачковићПосета делегације "АИР Србије" Сиднеју

  Делегација националног авио-превозника ``АИР Србија`` у саставу: Дане Кондић, Генерални директор (ГД), Маја Гедошев, ПР, Биљана Савић, пилот, и Арсен Рудан, задужен за контакте са медијима - боравили су у Аустралији у периоду од 04.-09.02 2015. године.Делегацији се придружио и Стеван Шипка, шеф Представништва у Сиднеју.   Основни циљ посете је била презентација ``АИР Србије`` у Аустралији у оквиру чега је реализован низ активности.

(Више фотографија)

Фотографије: Радивој МачковићКонференција „Очување језика, културе и идентитета и јачање положаја Срба у дијаспори“

Канцеларија за сарадњу са дијаспором Града Ниша, под покровитељством Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије, у сарадњи са Филозофским факултетом у Нишу и Медиа и реформ центар Ниш, организују конференцију стваралаца из дијаспоре и матице, у оквиру пројекта: „Очувaње jeзикa, културе и идентитета и јачање положаја Срба у дијаспори“.
Молимо  удружења у дијаспори да кандидују представнике који задовољавају услове из конкурса.
Сви који су заинтересовани да учествују у конференцији  могу послати пријаву на мејл dijaspora.ni@gmail.com  до 15. марта 2015. године.
Услове и садржај конференције, као и пријаву можете наћи на сајту Канцеларије за сарадњу са дијаспором:
http://dijasporanis.com/konferencija-ocuvanje-jezika-kulture-i-identiteta-i-jacanje-polozaja-srba-u-dijaspori/Конкурс за финансирање или суфинансирање проjеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2015. години

Министарство културе и информисања Републике Србије расписало је 02. фебруара 2015.год. Конкурс за финансирање и суфинансирање пројеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2015. години.

Текст конкурса, обрасци за пријављивање и остала документација налазе се на веб сајту Министарства www.kultura.gov.rs. Рок за подношење конкурсних пријава је 31.03.2015.год.

За додатне информације о конкурсу заинтересовани могу да контактирају Младена Весковића у Министарству културе и информисања путем електронске поште mladen.veskovic@kultura.gov.rs или преко телефона бр.+381 11 3398 026.

 Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству 2015. године

Министарство културе и информисања Републике Србије расписало је 02. фебруара 2015.год. Конкурс за финансирање и суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2015. години.

Текст конкурса, обрасци за пријављивање и остала документација налазе се на веб сајту Министарства www.kultura.gov.rs. Рок за подношење конкурсних пријава је 31.03.2015.год.

За додатне информације о конкурсу заинтересовани могу да контактирају Младена Весковића у Министарству културе и информисања путем електронске поште mladen.veskovic@kultura.gov.rs или преко телефона бр.+381 11 3398 026.ОТВОРЕН НАМЕНСКИ РАЧУН ЗА ПРИЈЕМ ФИНАНСИЈСКЕ ПОМОЋИ У ЦИЉУ ОТКЛАЊАЊА ТЕШКИХ ПОСЛЕДИЦА ПОПЛАВЕ

FLOOD VICTIM ACCOUNT OF THE EMBASSY at the Commonwealth Bank:

Account type: Society Cheque Account
BSB: 062-902
Account number: 1031 3302
Account title:  EMBASSY OF THE REPUBLIC OF SERBIA IN AUSTRALIA – FLOOD VICTIM ACCOUNT
Open date: 19/05/2014

СТАЊЕ НА РАЧУНУ:
Среда, 18. фебруар 2015, у 11.00 часова - 52,83 АУД.
Имајући у виду да је 160.000,00 АУД трансферисано 5. јуна, 120.000,00 АУД трансферисано 4. јула, a 99.100,00 АУД трансферисано 17. октобра на рачун Владе Србије, значи да је на посебан рачун Амбасаде укупно уплаћно 379.152,83 АУД и то је остварено кроз 607 уплата.
ИЗВЕШТАЈ О ТРАНСФЕРУ ИЗВРШЕНОМ 17. ОКТОБРА МОЖЕТЕ ВИДЕТИ ОВДЕ.
ЛИСТУ СВИХ ТРАНСАКЦИЈА МОЖЕТЕ ВИДЕТИ ОВДЕ.БЕСПЛАТНИ ЧАСОВИ СРПСКОГ ЈЕЗИКА ЗА МЛАДЕ ИЗ ДИЈАСПОРЕ

ПОЗИВ ЗА БЕСПЛАТНИ ТРОМЕСЕЧНИ КУРС  СРПСКОГ ЈЕЗИКА ПРЕКО СКАЈПА (SKYPE)

Канцеларија за сарадњу са дијаспором Службе за послове градоначелника Ниша, Филозофски факултет Универзитета у Нишу и ОЦД Проактив позивају припаднике дијаспоре стаорости од 7 до 30 година да се пријаве на бесплатни индивидуални тромесечни курс српског језика преко Скајпа (Skype).
Након успешне реализације пилот пројекта током 2014. године, под покровитељством Управе за дијаспору Министарства спољних послова Републике Србије настављамо да организујемо и усавршавамо овакву наставу. Циљ пројекта је популаризација српског језика код дијаспоре преко вршњачког образовања, односно држање индивидуалних часова српског језика преко Скајпа (Skype) омладини из дијаспоре, од стране студената са Департмана за српски језик.
Конкурс за заинтересовану децу и омладину из дијаспоре траје од 15. јануара до 22. фебруара 2015. године. Часови ће се реализовати од 23. марта до 19. јуна 2015. године, а након завршетка курса полазници ће добити потврду о похађању курса Филозофског факултета у Нишу (са одговарајућим нивоом знања).
Часови ће се одржавати два пута недељно у трајању од 45 минута, у терминима у којима се договоре наставник и ученик. Филозофски факултет у Нишу и Канцеларија за сарадњу са дијаспором Града Ниша ће водити рачуна да се часови изводе квалитетно и предвиђеном динамиком.
Сви заинтересовани треба да пошаљу пријаву Канцеларији за сарадњу са дијаспором Града Ниша на: dijaspora.ni@gmail.com са насловом Скајп (Skype) часови. На основу пријава, Канцеларија за сарадњу са дијаспором ће одабрати парове наставник - ученик.
Неопходно је да потенцијални ученик има солидан рачунар са звучницима и камером и добру интернет везу, да има основно знање српског и енглеског језика и жељу за учењем.
За више информација можете се обратити Канцеларији за сарадњу са дијаспору Службе за послове градоначелника Града Ниша на: dijaspora.ni@gmail.com.

Више о овоме можете сазнати на сајту Канцеларије за сарадњу са
дијаспором:
http://dijasporanis.com/novi-konkurs-za-besplatni-tromesecni-kurs-srpskog-jezika-preko-skajpa/
 КОНКУРС за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре - отворен до 19. новембра

Предмет конкурса је суфинансирање пројеката који имају за циљ:

1) употребу, учење, чување и неговање српског језика и ћириличког писма, чување и неговање српског културног, етничког, језичког и верског идентитета;
2) унапређење економске сарадње Републике Србије и дијаспоре.

Право учешћа на конкурсу имају:
1) организације у дијаспори,
2) невладине организације чије је седиште у Републици Србији.

Право учешћа на конкурсу немају:
1) директни или индиректни корисници буџетских средстава,
2) појединци,
3) привредни субјекти.


Oпширније...
Обележавање десетогодишњице од мартовског погрома 2004. године

МАРТОВСКИ ПОГРОМ 2004 - ФИЛМ "ЗЛОЧИН БЕЗ КАЗНЕ" (Линк)

Мартовски погром над српским народом, српским културним наслеђем и српским гробљима на Косову и Метохији по свом интензитету и екстремизму садржи сва обележја етноцида. Данс, десет година од Погрома, суочавамо се с чињеницом да последице овог нецивилизацијског чина и даље трају без изгледа за суштинске промене у заштити националног и културног идентитета Срба на Косову и Метохији.

На простору Косова и Метохије, пуних десет година након погрома над српским становништвом 17. марта 2004, када је погинуло неколико десетина грађана, 900 људи претучено и тешко повређено, око 4.000 протерано из својих домова, 935 неалабанских кућа запаљено и оштећено, 6 градова и 10 села етнички потпуно очишћено, насиље не престаје. Да етничко угњетавање не јењава, укрос отвореном преговарачком процесу у Бриселу и тежњи ка међуетничком помирењу, сведочи велики број напада усмерених према српском становништву и српским историјским, културним и духовним тековинама.

Подсећамо, да је после рата 1999. године Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација 1244, додељен мандат Мисији УН (УНМИК) који је требало да гарантује и штити универзалне вредности и неотуђива права свих грађана у Покрајини без обзира на националну или верску припадност. Тако је заштита слободе и безбедности људских живота на Косову и Метохији постала обавеза јавне међународне власти - Администрације УНМИК и међународних војних снага - КФОР. Та обавеза је, нажалост, још јуна 1999. године и касније, до марта 2004. године, драстично нарушена. Преко две стотине двадесет хиљада Срба и припадника других неалбанских етничких заједница изгнано је с Косова и Метохије, више од 120 хришћанских светиња и споменика културе и неутврђен број надгробних споменика, девастирано је и уништено.Избор за представницу Мисс српске дијаспоре у Аустралији

Избор за представницу Мисс српске дијаспоре у Аустралији одржан је 22. фебруара 2014. у Спортском центру Бонириг, где је, одлуком жирија којим је председавала српски конзул изабрана Сузана Милутиновић. Том приликом публика је имала задовољство да упозна званичну Мисс Србије, Милицу Вуклиш, која ће представљати Србију на избору за Мис Света у Лондону, која је била један од водитеља програма.

(Више фотографија у Фото Галерији)Српски фестивал у Дарлинг Харбоур, 15-16 фебруар 2014. г.

Прослава Дана дрзавности Србије настављена је на Српском фестивалу у Дарлинг Харбоур, 15-16 фебруара. 2014.г.

(Више фотографија у Фото Галерији)Прослава Дана Државности Републике Србије

Прослава Дана Државности Р. Србије у Генералном конзулату Р. Србије у Сиднеју, 14. фебруара 2014.

(Више фотографија у Фото Галерији)Подизање српске заставе на платоу испред Општине Рокдејл

Овогодишња прослава Дана државности Р. Србије започета је 13. фебруара церемонијом подизања српске заставе на платоу испред Општине Рокдејл, која се традиционално, већ шесту годину, одржава у сарадњи Српског удружења “Сретење”, челних људи општине Рокдејл и Генералног конзулата Србије-Сиднеј.

Након свечаног интонирања химни Аустралије и Србије, подигнута је српска застава уз аустралијску, одржани су говори градоначелника Сејн О’Брајена, сенатора Сакет Муселмана и конзула Јасмине Пекмезовић и размењени пригодни поклони и захвалнице. Након тога уследио је програм ЦШО “Лазарица” и пријем у општинској сали. 

(Више фотографија у Фото Галерији)ОБАВЕШТЕЊЕ О ПРЕДСТОЈЕЋИМ ИЗБОРИМА У СРБИЈИ - ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ

Молимо грађане Србије који желе да гласају у Аустралији  да своје податке лично доставе до 17. фебруара 2014.  у Амбасаду Републике Србије у Канбери или Генералном конзулату  Републике Србије у Сиднеју.


Oпширније...
Сервис за брзе одговоре

Обавештавамо да је Канцеларија за сарадњу са дијаспором и Србима у региону основала Сервис за брзе одговоре са намером да пружи помоћ у процесу добијања одговора на питања дијаспоре у Срба у региону која су у надлежности државних органа (лична документа, држављанство, статусна питања, питања својине, допунске школе и друга просветна питања). Питања се могу поставити електронским путем (сајт Канцеларије: www.dijaspora.gov.rs), путем телефона (број +381 11 3202 937) и личним достављањем  у пријемно одељење брзих одговора: Београд, Васина 20, радним даном од 09:00 до 16:00 часова.Курс за учење српског језика на даљину

Филолошки факултет Универзитета у Београду обавештава да је отворена регистрација за курс Српског језика, почетног нивоа. Овај курс се похађа путем интернета и траје 12 недеља. Све остале информације можете наћи на сајту http://learnserbian.fil.bg.ac.rs/.

Регистрација ће бити отворена до 10.02.2014.године.Посета делегације Црвеног крста Србије Аустралији

Председник Црвеног крста Србије, проф. др Драган Радовановић и његови сарадници су учествовали на годишњој скупштини Црвеног крста и Црвеног полумесеца у Сиднеју од 11-18. новембра 2013. године.

У координацији са представником Аустралије у Скупштини дијаспоре, Драганом Миловановићем, 14. новембра о.г. организован је састанак у Спортском центру Бонириг, коме су присуствовали представници највећих српских организација и Српске православне цркве. Позиву за састанак одазвали су се председници СЦ Бонириг, Српске народне одбране, Српског клуба “Свети Сава” из Хокстон парка, Српске православне омладине (“СОЈА”), црквe “Св. Георгије” из Кабрамате, Састанак  је пратио новинар “Вести” и конзул Јасмина Пекмезовић.   
         
Представници Црвеног крста Србије представили су програме наше најстарије и најреспектабилније хуманитарне организације, посебно се осврнувши на Програм за опоравак деце у њиховом одмаралишту у Баошићима у Црној Гори. Овај програм је намењен деци из српских енклава на Косову и Метохији, ђацима пешацима, социјално угроженој и деци без родитеља, који им пружа прилику да бесплатно летују десет дана на мору уз надзор васпитача волонтера. Одмаралиште “Криста Ђорђевић”, по речима председника ЦКС, иако поседује могућности да прими три стотине малишана током сезоне, због недостатка финансија функционише са једном трећином капацитета. Трошак 10-дневног боравка по детету износи 270.00 евра и уз помоћ донација наших исељеника овај број би могао да се повећа и пружи незаборавно летовање и дружење великом броју малишана из Србије чији родитељи немају могућност да им омогуће нормално одрастање.

За све оне који желе да пошаљу своје прилоге Црвеном крсту Србије, овде можете добити њихов број жиро рачуна са инструкцијом за уплату.
Контакт Црвеног крста Србије http://www.redcross.org.rs

 Конкурс за финансирање или суфинансирање проjеката у области међународне сарадње за 2014. годину

Конкурс за финансирање или суфинансирање проjеката у области међународне сарадње за 2014. годину-пројекат превођења репрезентативних дела српске књижевности на страни језик и културне делатности Срба у иностранству. Текст конкурса и остале информације налазе се на сајту Министарства културе и информисања (www.kultura.gov.rs). За додатне информације у вези конкурса у Министарству културе и информисања заинтересовани могу да контактирају Младена Весковића путем мејла: mladen.veskovic@kultura.gov.rs  или преко телефона бр. + 381 11 3398-026 и Ивану Иванов путем мејла: ivana.ivanov@kultura.gov.rs  или преко телефона бр. + 381 11   2927-815.Стручна пракса у МСП

У складу са нашим настојањима да унапредимо стручно усавршавање студената и постдипломаца Републике Србије, усвојен је нови Правилник, којим се уређују услови и оквир за обављање стручне праксе у земљи и иностранству под окриљем Министарства спољних послова.

Стручна пракса у Министарству спољних послова је део посебног Програма стручног усавршавања и оспособљавања, који за сваку годину доноси министар спољних послова. Спроводи се према потребама и могућностима Министарства спољних послова, сходно предлозима организационих јединица и дипломатско-конзуларних представништва Р. Србије, и подразумева непосредно упознавање са пословима из делокруга Министарства и државне управе.
 


Oпширније...
У Генералном конзулату РС - Сиднеј пригодном академијом свечано обележена 200. годишњица рођења Петра Петровића Његоша

У Генералном конзулату РС - Сиднеј пригодном академијом свечано обележена 200. годишњица рођења Петра Петровића Његоша.  http://www.youtube.com/watch?v=JMayD5LA_68&noredirect=1


Oпширније...
Фестивал српског филма у Сиднеју

У СИДНЕЈСКОМ филмском граду у „Moor Park“ свечано је отворен 13. Фестивал српског филма у Аустралији. Биоскопска сала „Париз“ била претесна да прими све поклонике седме уметности из отаџбине, а манифестацију је отворио генерални конзул Републике Србије у Сиднеју, Бранко Радошевић, који је истакао значај овог културног догађаја за српску дијаспору.

 


Oпширније...
ДАНИ СРПСКЕ КУЛТУРЕ

Под покровитељством Генералног конзулата Републике Србије, а у организацији u-neXt  и суорганизацији са Матицом исељеника Србије и Историјским музејом Србије  у периоду од 05. до 15. септембра 2013.г. биће организовани Дани српске културе.
Све информације, као и брошуру можете наћи ОВДЕ.

 Вести
Пријеми захтева за визе – 23.05.2020.
Обавештење о актуелном режиму уласка домаћих и страних држављана у Републику Србију – 22.05.2020.
Важно упозорење – лажан сајт за гласање из иностранства: 21.05.2020
Конкурс за суфинансирање пројеката за регион -19. мај 2020.
АКТИ РИК-а – 11.05.2020.
АКТ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ - 06.05.2020.
Акт Владе - 24.4.2020
Акт Владе – ступио на снагу 31.03.2020. године:
КОНКУРСИ ЗА СУФИНАНАСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ
ДИГИТАЛНИ САДРЖАЈИ УСТАНОВА КУЛТУРЕ НА СТРАНИМ ЈЕЗИЦИМА - 2020.
Мере Владе Републике Србије
Избори за народне посланике Народне скупштине Републике Србије
ВАНРЕДНО СТАЊЕ НА ТЕРИТОРИЈИ СРБИЈЕ (15. март 2020. године)
КОРОНА ВИРУС: ПРЕПОРУКА ДРЖАВЉАНИМА СРБИЈЕ У ИНОСТРАНСТВУ
ИЗБОРИ: ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ
КОНКУРСИ ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ
ПОЖАРИ У АУСТРАЛИЈИ - КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ
ФИНАНСИЈСКИ ВОДИЧ ЗА ПОВРАТНИКЕ
ДОНЕТА ОДЛУКА О УКИДАЊУ ВИЗА ЗА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ ЈЕРМЕНИЈЕ НОСИОЦЕ ОБИЧНИХ ПАСОША
КАНДИДАТУРА РС ЗА РЕИЗБОР У ИЗВРШНИ САВЕТ УНЕСКА
ДОНЕТЕ ОДЛУКЕ О СУФИНАНСИРАЊУ ПРИЈЕКАТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ
КОНКУРСИ ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОJЕКАТА У КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ
18. СРПСКИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ
СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ „ФУДБАЛСКЕ АКАДЕМИЈЕ УЛТРА“
СРБИЈА ПАМТИ - Аустралијанци и новозеланђани у Првом светском рату
УРУЧЕНА ЗАХВАЛНИЦА ГОСПОДИНУ МИЉАНУ МИРИЋУ
ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ВИДОВДАНА У АУСТРАЛИЈИ
ПИСАЦ ВЛАДИМИР ПИШТАЛО – ГОСТОВАЊЕ У ГК Р. СРБИЈЕ У СИДНЕЈУ
УРУЧЕНА ЗАХВАЛНИЦА Г. МИЛОВАНУ КАРАЈЧИЋУ
КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА
ПОДИЗАЊЕ ЗАСТАВЕ Р. СРБИЈЕ ИСПРЕД ОПШТИНЕ БЕЈ САЈД 13. ФЕБРУАРА 2018.
6. СРПСКИ ФЕСТИВАЛ У СИДНЕЈУ
17. СРПСКИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ
СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА 170-год. ОД ОБЈАВЉИВАЊА ДЕЛА „ГОРСКИ ВИЈЕНАЦ“ ПЕТРА II ПЕТРОВИЋА ЊЕГОША У ГК РС У СИДНЕЈУ
ИЗЛОЖБА ЕКСПОНАТА НИКОЛЕ ТЕСЛЕ У СИДНЕЈУ
ГОДИШЊА СВЕЧАНОСТ САВЕЗА ШКОЛА ЈЕЗИКА ЕТНИЧКИХ ЗАЈЕДНИЦА НЈВ
ИСПЛАТА СТАРЕ ДЕВИЗНЕ ШТЕДЊЕ
ПОЗИВ ЗА УВОЂЕЊЕ У ВОЈНУ ЕВИДЕНЦИЈУ РЕГРУТА РОЂЕНИХ ПРЕ 1999. ГОДИНЕ
ОД 1. ФЕБРУАРА 2017.ГОДИНЕ ЗВАНИЧНО ЈЕ ПОЧЕЛА ПРИМЕНА ОДЛУКЕ О ПРИЗНАВАЊУ ВОЗАЧКИХ ДОЗВОЛА СРБИЈЕ У АУСТРАЛИЈИ
ПРИЈЕМ ПОВОДОМ ДАНА ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
ПОДИЗАЊЕ ЗАСТАВЕ Р. СРБИЈЕ ИСПРЕД ОПШТИНЕ БЕЈ САЈД
V СРПСКИ ФЕСТИВАЛ У СИДНЕЈУ
О Б А В Е Ш Т Е Њ Е - У АУСТРАЛИЈИ НЕЋЕ БИТИ ОТВОРЕНА БИРАЧКА МЕСТА ЗА ГЛАСАЊЕ НА ПРЕДСТОЈЕЋИМ ИЗБОРИМА ЗА ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, 2. АПРИЛА, ЗБОГ МАЛОГ БРОЈА ПРИЈАВЉЕНИХ БИРАЧА КОЈИ СУ ЖЕЛЕЛИ ДА ГЛАСАЈУ У АУСТРАЛИЈИ.
ИЗБОРИ ЗА ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, 2. АПРИЛ 2017. ГОДИНЕ
ОГЛАС ЗА ПРУЖАЊЕ УСЛУГА У ЦИЉУ ОТУЂЕЊА НЕПОКРЕТНОСТИ - ОТУЂЕЊА ДИПЛОМАТСКЕ НЕПОКРЕТНЕ ИМОВИНЕ У ЊУЈОРКУ (СЈЕДИЊЕНЕ АМЕРИЧКЕ ДРЖАВЕ), ТОКИЈУ (ЈАПАН), БОНУ (НЕМАЧКА) И БЕРНУ (ШВАЈЦАРСКА)
УСТОЛИЧЕЊЕ ВЛАДИКЕ СИЛУАНА НА ТРОН ЕПИСКОПА МИТРОПОЛИЈЕ АУСТРАЛИЈСКО-НОВОЗЕЛАНДСКЕ СПЦ
16. ФЕСТИВАЛ СРПСКОГ ФИЛМА У АУСТРАЛИЈИ
ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ "ИСТОРИОГРАФИЈА ХОЛОКАУСТА У ЈУГОСЛАВИЈИ", АУТОРА ЕПИСКОПА ПАКРАЧКО-СЛАВОНСКОГ ВЛАДИКЕ ЈОВАНА
ПРИЈЕМ ПОВОДОМ ПОСЕТЕ ПАТРИЈАРХА СПЦ Г. ИРИНЕЈА
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТАКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У АУСТРАЛИЈИ
Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2016. години
ПРИЈЕМ ПОВОДОМ ДАНА ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
ПОДИЗАЊЕ ЗАСТАВЕ Р. СРБИЈЕ У СИДНЕЈСКОЈ ОПШТИНИ РОКДЕЈЛ
IV СРПСКИ ФЕСТИВАЛ У СИДНЕЈУ
ПРОМОЦИЈА РАГБИ ЛИГЕ РЕПРЕЗЕНТАЦИЈЕ СРБИЈЕ
15. ФЕСТИВАЛ СРПСКОГ ФИЛМА
УСАГЛАШЕН ТЕКСТ СПОРАЗУМА О СОЦИЈАЛНОМ ОСИГУРАЊУ
ПРЕЗЕНТАЦИЈА РАГБИ 13 ФЕДЕРАЦИЈЕ СРБИЈЕ У СИДНЕЈУ
МУШКА ФУДБАЛСКА РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА СРБИЈЕ УЗРАСТА U-20 УЧЕСТВУЈЕ НА СВЕТСКОМ ПРВЕНСТВУ, НОВИ ЗЕЛАНД, 30. МАЈ – 20. ЈУН 2015. ГОДИНЕ
Подизање српске заставе на платоу испред Општине Рокдејл
Српски фестивал у Сиднеју
Посета делегације "АИР Србије" Сиднеју
Конференција „Очување језика, културе и идентитета и јачање положаја Срба у дијаспори“
Конкурс за финансирање или суфинансирање проjеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2015. години
Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству 2015. године
ОТВОРЕН НАМЕНСКИ РАЧУН ЗА ПРИЈЕМ ФИНАНСИЈСКЕ ПОМОЋИ У ЦИЉУ ОТКЛАЊАЊА ТЕШКИХ ПОСЛЕДИЦА ПОПЛАВЕ
БЕСПЛАТНИ ЧАСОВИ СРПСКОГ ЈЕЗИКА ЗА МЛАДЕ ИЗ ДИЈАСПОРЕ
КОНКУРС за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре - отворен до 19. новембра
Обележавање десетогодишњице од мартовског погрома 2004. године
Избор за представницу Мисс српске дијаспоре у Аустралији
Српски фестивал у Дарлинг Харбоур, 15-16 фебруар 2014. г.
Прослава Дана Државности Републике Србије
Подизање српске заставе на платоу испред Општине Рокдејл
ОБАВЕШТЕЊЕ О ПРЕДСТОЈЕЋИМ ИЗБОРИМА У СРБИЈИ - ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ
Сервис за брзе одговоре
Курс за учење српског језика на даљину
Посета делегације Црвеног крста Србије Аустралији
Конкурс за финансирање или суфинансирање проjеката у области међународне сарадње за 2014. годину
Стручна пракса у МСП
У Генералном конзулату РС - Сиднеј пригодном академијом свечано обележена 200. годишњица рођења Петра Петровића Његоша
Фестивал српског филма у Сиднеју
ДАНИ СРПСКЕ КУЛТУРЕ
Архива вести